Mejla

Pernilla Ericson

Nu lyser solidariteten hos svenska företag

Beslut vi kommer att minnas efter coronakrisen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

(Arkivfoto) Medarbetare tillverkar växellådor på Scania i Södertälje. Scania bistår nu Getinge i tillverkningen av respiratorer.
Foto: Leif R Jansson / TT
(Arkivfoto) Medarbetare tillverkar växellådor på Scania i Södertälje. Scania bistår nu Getinge i tillverkningen av respiratorer.

Solidaritet och sammanhållning gör all skillnad i en kris, och i Sverige lyser den. Hjälpsamheten märks i allt från nätverk som handlar varor åt riskgrupper till läkarstudenter som går in för att stärka upp bemanningen i sjukvården. Så många guldkorn av vänlighet.
Och solidariteten och förmågan att ställa om i en kris märks även inom näringslivet. Den sammanfattas i en kommentar från Scanias vd Henrik Henriksson.
“Vi måste hjälpas åt.”
Lastbilstillverkaren skickar nu produktions- och logistikpersonal till Getinge, för att hjälpa medicinteknikbolaget att snabbt öka tillverkningen av respiratorer. Tusentals av Scanias medarbetare permitteras, i ett produktionsstopp som väntas pågå i minst tre veckor. Då finns möjligheten att bistå Getinge med personal.

”De blev överlyckliga”

“Det handlar om att Getinge behöver öka sin produktion dramatiskt och då vill vi gärna hjälpa till och vi har duktig kompetens som är tillgänglig när det handlar om att köra logistikflöden”, säger Henriksson till TT.
Flera insatser står ut. Svenska möbelgiganten Ikea skänker sängar till universitetssjukhuset i Lund, och donerar 50 000 munskydd till Sahlgrenska i Göteborg.
“De blev överlyckliga”, säger logistikchefen Johan Andersson till GT.

Vodkafabrikanter som Lantmännen Reppe och Absolut vodka rycker in för att leverera alkohol till handsprit och desinfektionsmedel.

Alla känner av den ekonomiska krisen. Svenska klädjätten H&M står i ett tungt läge, med tiotusentals permitterade och slopad utdelning till aktieägarna. Samtidigt ser H&M möjligheten att hjälpa till. Företaget har dragit igång tillverkning av skyddskläder, som ska skänkas till sjukhus och dess personal.

Det rapporteras om fastighetsägare som efterskänker hyran för drabbade företagare, krogar som bistår vårdpersonal med mat, och mataffärer som ger särskilda öppettider åt riskgrupper. Initiativ som gör skillnad.

Motsatsen märks – i guldregn till aktieägare

Tyvärr märks också motsatsen. Visst ser också Volvo över möjligheten att bistå andra tillverkare med expertis och resurser. Men i ett läge när Volvo valt att permittera 20 000 anställda – vilket staten betalar för – vill företaget dela ut 9,5 miljarder kronor till aktieägarna. Det är inget annat än en skandal.

Finansinspektionen har rutit ifrån, och förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar aktieutdelningar. Så hur det blir med guldregnet över aktieägarna får vi väl se.
Allas vårt avtryck märks i en kris, och rika företagsjättar har större möjlighet än de flesta att göra skillnad.

Det är vägval vi kommer att minnas när coronakrisen är över.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.