Ingvar Persson

Namnbyte räddar inte Arbetsförmedlingen

Vill Eva Nordmark bli ihågkommen för detta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerns Martin Ådahl och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Centerns Martin Ådahl och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Arbetsförmedlingen vill byta namn. Det är inte det minsta konstigt. Ända sedan regeringen skrev under januariavtalet har politiken ju gått ut på att myndigheten ska sluta att just förmedla arbete. Det är klart att det behövs ett nytt namn.

Enligt tidningen Arbetet är Arbetsmarknadsmyndigheten det förslag man själv lämnar när det nu är dags att fatta beslut om den storskaliga privatisering som planerats sedan snart tre år.

Stor och små problem

Namnfrågan är förstås det minsta bekymret i den nya arbetsmarknadspolitiken. Bra mycket viktigare är att inte ens Arbetsförmedlingen är riktigt säkra på vilken hjälp arbetslösa eller arbetsgivare kommer att få. Vi vet helt enkelt inte vad de privata "förmedlingsinsatserna" betyder.

Inte ens på arbetsmarknadsdepartementet kan man säga att det finns några belägg för att privata arbetsförmedlare skulle vara bättre än offentliga. Det finns inga belägg, så enkelt är det.

Det blir dyrt

Dessutom kommer alltihop att bli dyrt. Trots att Arbetsförmedlingen alltså inte ska förmedla arbeten ska ju myndigheten fortfarande ha en lokal närvaro. Ett krav som nog blev resultatet av centerpartistiska kommunalpolitikers vrede när de insåg vad partikamraterna i Stockholm ställt till.

Att kontrollera massor av privata utförare kommer inte heller att vara gratis. Ingen vill ju se en upprepning av kaoset kring jobbcoacher som sysslade med kristallhealing eller etableringslotsar som finansierade terrorism. Dessutom vet vi från dagens ordning med privata utförare att det är stor risk att arbetslösa fastnar i systemet.

Ändå återstår den allvarigaste invändningen. Idén att privatisera arbetsförmedlingen har ingenting alls med problemen på arbetsmarknaden att göra.

Feltänkt är det ord LO använder i sitt svar till regeringen.

Politisk käpphäst

Den är en politisk käpphäst för Centerpartiets mest marknadsliberala gren, och en lobbyframgång för företagen i branschen. Men den kommer inte att lösa bekymren med långtidsarbetslösa som saknar grundläggande kompetens för att klara sig på arbetsmarknaden. Och den kommer definitivt inte att hjälpa de företag som letar efter rätt personal.

Att privatisera arbetsförmedlandet var en dålig idé från början. Pandemin och det ekonomiska kaos som har följt i dess spår har förvandlat hela projektet till politiskt vansinne, oavsett vad vi kallar den nya myndigheten.

Vill verkligen Eva Nordmark att det här ska vara hennes arv?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.