Mejla

Ingvar Persson

Dadgostar - ett avtal ändrar inte riksdagen

Vänstern gör om Liberalernas misstag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nooshi Dadgostar på vänsterdagarna i Göteborg  förra helgen..
Nooshi Dadgostar på vänsterdagarna i Göteborg förra helgen..

LEDARE

Magdalena Andersson kunde inte ge talman Andreas Norlén några lugnande besked. Förhandlingarna med Vänsterpartiet går trögt. Det är långt ifrån säkert att man kommer att vara i mål till på måndag.

För tre år sedan skulle Norlén ha tagit tillfället i akt och förtjust hållit en föreläsning om den svenska konstitutionen. I dag är det slut med sådant. Regeringskriser har förlorat nyhetens behag och i ärlighetens namn verkar alla inblandade mest irriterade.

Väljarna tröttnar

Det gäller antagligen också de flesta väljare. Att förstå vad det är som hindrar riksdagen från att välja Magdalena Andersson till statsminister är nämligen inte så lätt.

Tydligen är en av stötestenarna att vänsterpartisterna vill ha ett avtal som reglerar partiets inflytande.

Vid en första anblick kan det se förnuftigt ut. Ingen vill ge bort sina röster utan att veta vad man får tillbaka.

Problemet är att Nooshi Dadgostar med rätt stort eftertryck har bevisat varför den sortens avtal är ganska meningslösa. Det går nämligen inte att avtala bort mandatställningen i riksdagen.

Omstridda förslag

Januariavtalet från 2019 innehöll många kontroversiella punkter. Skattesänkningar för de med störst inkomster, privatiseringen av Arbetsförmedlingen, förändringarna av LAS och marknadshyror för att nämna några.

Ändå är det formuleringen om att hålla Vänsterpartiet borta från politiskt inflytande som framför allt har spökat under de tre år som gått. Den var nämligen så totalt verklighetsfrämmande.

Riksdagsröster som regeringen behöver innebär alltid politiskt inflytande. I somras demonstrerade Nooshi Dadgostar precis hur stor den makten faktiskt är.

Stefan Löfven blev den första statsministern som röstades ner av riksdagen. Sverige fick förbereda semestern mitt i en regeringskris och innan dammet lagts sig hade hela januariavtalet förvandlats till atomer.

Vänsterledaren hade gjort sin poäng.

Problemet kommer tillbaka

Ett nytt avtal, den här gången om inflytande för Vänsterpartiet har precis samma problem. Det kan inte ändra på röstetalen i riksdagen. Magdalena Andersson kan lova Nooshi Dadgostar vad som helst. Accepteras det inte av Annie Lööf kommer hon inte att kunna leverera.

I det långa loppet är det den slutsats alla svenska partier nu borde dra. Röster som räknas i riksdagen innebär också inflytande, men bara så länge man är beredd att kompromissa. Det är därför det saknar betydelse att Ulf Kristersson utesluter sverigedemokrater i regeringen, eller att Centerpartiet drömmer om sin breda mitt.

Men det är också därför Nooshi Dadgostars idé om ett avtal med Magdalena Andersson är nästan lika verklighetsfrämmande som januariavtalets formulering om Vänsterpartiet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Dadgostar avgör om Magda blir statsminister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Nooshi Dadgostar

Misstroendeomröstning

Annie Lööf

Andreas Norlén

Vänsterpartiet