Mejla

Jonna Sima

Sabunis liberaler vilse i pannkakan

Hoppar på Annika Strandhäll för att rädda sitt parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förutom att skrika högst ser inte Nyamko Sabuni ut att ha någon tydlig plan för sitt parti.
Förutom att skrika högst ser inte Nyamko Sabuni ut att ha någon tydlig plan för sitt parti.

LEDARE

Den som är minst måste skrika högst. Det verkar vara strategin för riksdagens krisparti nummer ett. Liberalerna fick 2,5 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning i förra veckan. Många statsvetare menar att partiet har sjunkit för lågt för att kunna räddas av stödröster. Väljarna vill inte riskera att slösa bort sin röst på ett parti som ändå åker ur riksdagen.

Förutom att skrika högst ser inte Nyamko Sabuni ut att ha någon tydlig plan för sitt parti. Avhoppet från Januarisamarbetet med de rödgröna partierna och avhoppet från den högerkonservativa oppositionens ändringsbudget ger intrycket att Liberalerna är vilse i pannkakan.

Velar om bensinskatten

Eventuella moderata stödväljare tycker partiet är opålitligt i regeringsfrågan, och samma sak tycker SD-kritiska liberaler som då hellre väljer Centerpartiet.

Den uttryckliga orsaken till att Liberalerna hoppade av SD-blockets budgetändring var att de absolut inte kunde medverka till en sänkning av skatten på bensin och diesel mitt i en klimatkris.

Men nu, två veckor senare, när Miljöpartiet vill försöka stoppa skattesänkningen på drivmedel med ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagen är Liberalerna inte längre intresserade av att stötta det. Trots att de håller med MP "i sak".

Att vara liberal är att vara kluven, brukar man säga. Det verkar också gälla för partiets principer, passar de inte har de andra. Ena dagen är bensinskatten jätteviktig, andra är den det inte.

Ger sig på Strandhäll

Vad som återstår är att försöka få den uppmärksamhet som står till buds. I det ljuset blir Nyamko Sabunis hot om att fälla den nytillträdda miljö- och klimatministern Annika Strandhäll begriplig.

Strandhäll är redan i blåsväder efter sina obetalda räkningar. Nu hann hon knappt sätta sin fot på sitt nya departement innan Liberalerna gick ut med att de vill väcka ett misstroende mot henne i riksdagen.

Frågan gäller den utdragna processen om slutförvaring av kärnavfall i Oskarshamn och Östhammar. Liberalerna gav regeringen ”fram till lucia” för att fatta beslut, annars smäller det. Kristdemokraternas Ebba Busch, som för övrigt också leder ett krisparti, var inte sen med att hänga på Sabunis krav.

Men när Strandhäll presenterade en tidsplan i går drogs hotet tillbaka. Sabuni har redan fått sina rubriker, och det var ju nog det som var meningen från början.

Chatta med Jonna Sima om texten klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för många intressanta kommentarer. Ha en fortsatt trevlig dag så hörs vi snart igen!

 • Jonna Sima

  Nej, inte som nollställda. Men man kanske ska hinna tala med regeringen som trots allt var ombildad, inte minst på ministerposten med ansvaret för frågan. Det blev lite väl tydligt att Liberalerna mest ville ut och veva. Och att hota fälla Strandhäll... det är en tolvtaggare som ger många rubriker.

 • Det var väl faktiskt så att L flaggade för misstroende redan då Per Bolund hanterade frågan.

  Har du missat det eller minns jag fel?

  Om nu jag har rätt så verkar det rimligt att misstroende kravet finns kvar?

  Eller du ser det som att efter MP lämnade så ska man betrakta regeringens arbete och åtaganden som nollställda?

  Magnus Wiberg
 • Jonna Sima

  Aftonbladet har en oberoende socialdemokratisk ledarsida. Precis som alla andra tidningar har politiska ledarsidor. Det unika för oss är just att vi är socialdemokratisk medan över 90 procent av övriga ledarsidor är borgerliga.

  Resten av tidningen är helt fristående från oss på ledarredaktionen. Det är tydliga rågångar mellan opinionstexter och övrigt material, våra texter är till exempel markerade med en orange ruta med texten: Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

  Den som inte vill läsa opinonsmaterial ska sluta när de ser den rutan. Men det hoppas jag få gör givetvis! :)

 • Jag tycker det är tråkigt att Aftonbladet, som på övergripande nivå är en bra tidning, alltid måste ha dessa dagliga propaganda-inlägg som ni själva måste inse är mer eller mindre lögnaktiga.

  Skulle ni inte kunna anstränga er och bli mer sakliga?

  Jan-Olov A

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni har glömt bort liberalismen i sitt parti

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Ebba Busch

Centerpartiet

Lucia

Annika Strandhäll

Miljöpartiet