Mejla

Pernilla Ericson

Pojkar i rosa skrämmer livet ur extremhögern

”Svenska skolbarn i könsneutral uniform”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /SvD /TT

LEDARE

Lilla Sverige provocerar, det är tydligt. Så pass mycket att man måste ljuga om oss.

I Brasilien hävdar nu en katolsk präst att svenska skolbarn tvingas klä sig i könsneutrala orange uniformer, rapporterar Dagens Nyheter. Inte nog med det. De svenska föräldrar som inte fogar sig i ”den könsneutrala ideologin” skickas som straff till isolerade öar i Nordatlanten, enligt prästen Paulo Ricardo de Azevedo. Hans predikan sändes i kanalen TV Canção Nova. Som av en händelse står prästen Brasiliens nya president Jair Bolsonaro nära.

Lögnen om Sverige gick inte obesvarad. Beskedet från den svenska ambassadören Per-Arne Hjelmborn lär bara ha retat upp det nya styret mer. “På alla nivåer i skolsystemet behandlas pojkar och flickor jämställt. De lär sig uppnå vad som helst oberoende av kön, ursprung, hudfärg eller religion”, skrev Hjelmborn.

”Flickor ska vara prinsessor”

Prästens utspel kom efter att Bolsonaros kvinnominister, pingstpastorn Damares Alves, sagt att Brasilien går in i en ny era: “Pojkar klär sig i blått och flickor i rosa”, och med den nya regeringen ska “flickor vara prinsessor och pojkar prinsar”. Det väckte både munterhet och ifrågasättanden från svenskar i sociala medier.
Och det är klart att Sverige, med fri abort, samtyckeslag, föräldralediga pappor, tydliga lagar mot diskriminering, nya reformer för regnbågsfamiljer och stark jämställdhetsprofil skaver i ögonen på ett land som just valt en högerextrem ledare. En president som uttalat föraktar kvinnor, hbtq-personer och minoriteter.

”En marxistisk komplott”

Samtidigt rapporteras varje vecka om kampen för att rädda Brasiliens regnskog Amazonas, även kallad “jordens lungor”. Skövlingen har ökat med 13 procent det senaste året, och den nya jordbruksministern vill hugga ned regnskog för att skapa mer betesmark åt landets köttproduktion. Bolsonaro, vars utrikesminister har beskrivit klimatdiskussionen som en ”marxistisk komplott”, kallas ofta “Brasiliens Trump”.

Det är logiskt, för den konservativa och högerextrema rörelsen ligger på så sätt sked världen över. Nationalismen och rasismen, motståndet mot feminismen, det envisa klimathotsförnekandet, allt binder ihop de extrema högerkrafterna, och mönstret är detsamma här i Sverige. Det är en rörelse som vill tvinga tillbaka framsteg.
Kampen om jämställdhet kan handla om att en pojke ska få vara sårbar, be om hjälp, bli räddad. Att som pappa välja en rosa skjorta på väg till babysimmet. I Sverige ska en flicka kunna dra på sig rustningen och besegra draken. Ställa sig på dess bröst och säga “Kommentera inte kvinnors klädsel. För övrigt har min kavaj samma färg som din slips.”
Det kan prästen predika om.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.