Välfärden sviker nattarbetarna

Flera kommuner stänger nattis

Fler tjänster erbjuds utanför kontorstid och nio till fem jobben minskar. En växande och åldrande befolkning ger naturligt fler arbeten inom välfärden. Där har arbete på obekväm tid alltid varit en del av jobbet. Inom exempelvis äldreomsorg måste personal finnas till hands dygnet runt.
Också i den privata sektorn är utvecklingen sådan att utbudet och tiderna i servicen blir mer flexibla. Du kan beställa hem mat när som helst på dygnet och mataffärernas öppettider förlängs allt längre in på natten. Som medborgare är det svårt att inte gilla den ökade valfriheten. Som arbetare är det däremot inte bara en utveckling att tycka om.

En tredjedel jobbar skift

Cirka 31 procent jobbar i dag skift enligt SCB. När så många jobbar utanför traditionella arbetstider måste samhällets välfärdstjänster följa efter. En sådan tjänst som inte håller måttet är barnomsorg på obekväm arbetstid, ett måste för skiftarbetaren med barn. Det finns ingen lag om att en kommun måste erbjuda ”nattis”. Bara 70 procent av landets kommuner uppger att de har det, enligt en granskning som skolinspektionen genomförde 2017. Men även där det finns nattis är platserna i regel få och informationen om dem knapp vilket gör de faktiska möjligheterna att ha sina barn på nattis väldigt begränsade.

Nattisplatserna minskar

Det blir heller inte bättre. Den 1 mars slutade Botkyrka kommun att erbjuda barnomsorg på natten. Argumenten för att lägga ner nattiset är som alltid sparkrav och allmän ovilja att höja skatterna. Flera andra kommuner i landet har nyligen tagit liknande beslut. Det är pinsamt att kommuner inte lyckas erbjuda barnomsorg när medborgarna faktiskt jobbar. Att utvecklingen nu går åt fel hål kommer göra livet svårare att leva för en ökande grupp skiftarbetare. Paradoxalt nog arbetar många av dem i samma välfärd som nu sviker dem.

Följ ämnen i artikeln