Mejla

Eva Franchell

Moderaterna med full fart mot undergången

Nästa generation tänker inte i mandatperioder

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JERKER IVARSSON

LEDARE

Tänk om ni rikspolitiker kunde lyfta på rumpan en stund just i dag. Lämna riksdagshuset och gå ut på Mynttorget strax utanför porten.

Där kommer ni att mötas av mängder av skolstrejkande ungdomar som deltar i den globala aktionen ”Global strike for future”.

Ni följer säkert redan Greta Thunbergs segertåg över världen för visst imponerar hon även på er.

Frågan är bara om ni lyssnar på henne?

Det är ju er hon har kritiserat ända sedan hon första gången satte sig alldeles ensam utanför riksdagshuset. Det är er hon fortsätter att kritisera: ”Partierna hanterar klimatkrisen väldigt dåligt. Det finns inte ett enda parti som är
i närheten för vad som krävs för att vi ens skulle nå två - eller ännu - mindre 1,5-gradersmålet.”

Hon tycker inte att ni gör tillräckligt.

Symbol för en global rörelse

Så länge hon satt där ensam var det lätt att känna empati för en brådmogen 16-åring. Men nu har hon blivit symbolen för en global rörelse som utmanar inte bara er, utan världens regeringar och hela FN-systemet. Hon tog tåget till -Davos för att utmana näringslivet och i dag citeras hon flitigt även på ekonomi-sidorna. Hon intervjuas av the Guardian och New York Times så kanske borde även ni, svenska rikspolitiker, ta Greta Thunberg på stort allvar.

Vi kan ta Gretas flygstrejk som ett exempel. Infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte nyligen Arlanda och slog fast att flygplatsen ”behöver byggas ut rejält”. Han vill att Arlanda ska bli Nordens ledande flygplats och uppmanar till nationell samling för ökade utsläpp.

Nej, han har inte lyssnat på Greta Thunberg.

I stället byggs Arlanda ut för 15 miljarder kronor. En ny pir ska ta emot ännu fler långreseplan, målet är att 2040 ta emot 40 miljoner passagerare. Det är 50 procent fler än i dag.

Den borgerliga sidan är inte bättre. Ulf Kristersson vill ha en storsatsning på Arlanda och slopad flygskatt. Med Moderaterna blir det full fart mot undergången.

Nya bränslen räcker inte långt

Maria Wetterstrands utredning om nya bränslen för flyget förslår inte långt. Produktionen av biobränslen är fortfarande osäker, den skövlar skogar och frågan är om det någonsin går att täcka flygets ökande behov.

För att citera Greta Thunberg: ”Vi kan inte lita på att framtida teknik ska lösa dagens problem. Detta vore att hänge sig åt en teknikoptimism som gränsar till dårskap.”

I dag skolstrejkar hon och ungdomar i samtliga världsdelar. I över hundra länder och nästan två tusen städer säger de nej till det arv politiker som Tomas Eneroth och Ulf Kristersson försöker pracka på dem.

Nästa generation tänker inte i mandatperioder. De har hela livet framför sig och det är därför de ockuperar Mynttorget i dag.

Gå ut och lyssna på ungdomarna, och betänk att vid nästa val har många av dem rätt att själva gå till valurnorna.

Då kommer de att ta saken i egna händer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.