Mer krigsretorik ger inte trygghet

Statsministerns slagord om våld mot poliser, brandmän och ambulanspersonal, ”Rör inte våra hjältar!”, börjar fyllas med ett innehåll.

I onsdags överlämnades den efterlängtade "blåljusutredningen" till regeringen. Riksåklagare Anders Perklev föreslår att brottet blåljussabotage införs och ska kunna ge upp hårda fängelsestraff.

- Det handlar om att man med våld eller hot eller på annat sätt hindrar att blåljuspersonal kommer fram, säger han.

Förslaget är väl avvägt och det mesta talar för att det kommer att genomföras.

Attack i Rosengård

Bara några timmar senare attackerades polishuset i Rosengård. Det understryker hur allvarligt läget är. Vi måste återupprätta respekten och förtroendet för rättsstaten och andra samhällsinstitutioner.

Men hot och våld drabbar inte bara blåljuspersonal.

I går presenterade AFA försäkring skrämmande statiskt från kommuner och landsting.

En femtedel av alla arbetsplatsolyckor orsakas av hot och våld. Bland de som jobbar inom socialt arbete, som socialtjänsten, är det nästan en tredjedel.

Skillnaden mellan olika yrken är påtaglig. Bland väktare, där de flesta är män, är andelen arbetsplatsolyckor som beror på hot och våld 14 procent medan den är 27 procent för undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter där de flesta är kvinnor.

Högre straff

Hot och våld på jobbet är tyvärr ett mycket mer omfattande samhällsproblem än vad som ofta lyfts i blåljusdebatten. Anders Perklev föreslår att straffen skärps även för de som angriper andra som utövar sitt yrke. Det kan betyda mycket.

Nu behövs både ett bättre arbetsmiljöarbete och mer insatser från polisen. Anmälningar får inte läggas på hög.

När vi pratar om lag och ordning, våld och hot, så har politikerna allt mer börjat övertrumfa varandra med en krigsliknande retorik. Det är en farlig väg och löser lite.

Kraft bakom orden

När Stefan Löfven inte utesluter att sätta in militär mot gängbrottsligheten vill han bidra till en känsla av trygghet och kontroll. Men resultatet blir motsatsen.

Vem blir tryggare av att vardagen beskrivs som ett krig?

Det är oacceptabelt när poliser, undersköterskor, lärare och andra angrips och svaret från samhället måste vara betydligt tydligare än hittills.

Blåljusutredningen är en bra början men om något verkligen ska förändras krävs att polisen sätter kraft bakom orden. Om högre straff ska få någon verklig betydelse måste brottslingarna först gripas.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln