Killen vid grillen håller på att missa happy hour

Det nya studiestödet är Pehrsons chans att visa handlingskraft

Det nya omställningsstudiestödet är Johan Pehrsons chans att visa politisk handlingskraft.

Det borde faktiskt vara som Happy hour vid korvgrillen. För Johan Pehrson kan det nya omställningsstudiestödet vara en skänk från ovan och en möjlighet att peka på i alla fall en framgång för partiet.

Efter SCB:s senaste siffror kan ingen tvivla på att det skulle behövas.

I förra veckan skickade CSN ut ett nödrop i form av ett pressmeddelande. Myndigheten behöver mer pengar för att behandla alla ansökningar om studiestöd. Dessutom borde reglerna förenklas. Om inte finns risken att 600 miljoner kronor som skulle gå till vuxnas studier istället måste betalas tillbaka.

Ett fiasko för Pehrson

Det vore ett rejält fiasko för Johan Pehrson. Det står ju faktiskt arbetsmarknadsminister på hans visitkort.

Om vi bortser från samhällsnyttan och de tusentals människor som vill utbilda sig har Johan Pehrson minst fyra politiska skäl att lösa problemet.

För det första är omställningsstudiestödet populärt. Till och med mer populärt än någon hade förutsett. När ansökningstiden startade den 1 april kraschade CSN:s hemsida. Då var fortfarande inte höstens ansökningar färdigbehandlade.

För vårterminen i år har ungefär 23 500 personer sökt stödet. Hälften har fortfarande inte fått något besked.

Chans att bli hjälte

Om Johan Pehrson lyckas reda upp situationen skulle han bli deras hjälte.

För det andra är omställningsstudiestödet precis sådant som alla experter säger att staten ska satsa på när ekonomin måste kylas av. Investeringar i utbildning och människor. Utbudspolitik, om man ska prata så att Elisabeth Svantessons tjänstemän förstår.

För det tredje finns det ett brett stöd för satsningar på vuxnas lärande. I april skrev representanter för PTK, LO och Svenskt Näringsliv tillsammans en artikel i tidningen Arbetet där de krävde mer resurser för att CSN ska klara sitt uppdrag.

Del av en uppgörelse

Arbetsmarknadens engagemang är inte så konstigt. Systemet föddes som en del av uppgörelsen om LAS. Om inte staten klarar sin del kommer det inte bara att skada de som får vänta på besked. Det kan göra överenskommelser svårare på hela arbetsmarknaden.

För det fjärde kan Johan Pehrson faktiskt hävda att Liberalerna drivit på för att få omställningsstudiestödet på plats. Det var trots allt till stor del deras och Centerns tjat som tvingade fram uppgörelsen om anställningsskyddet.

Inför vårbudgeten begärde CSN 50 miljoner kronor för att få systemet att fungera. Nu måste Johan Pehrson se till att pengarna kommer fram. Billigare än så kan han knappast visa politisk handlingskraft.

Det är som sagt happy hour vid grillen.


Är det rimligt att resursbrist på CSN ska stå i vägen för tusentals vuxna som vill studera? Och skulle det nya studiestödet kunna bli en fjäder i hatten för Johan Pehrson – om det fungerade bättre?

I chatten diskuterar Ingvar Persson det nya omställningsstudiestödet med läsare.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    7 juni 2023

    Klockan närmar sig halv tio och det är dags att stänga ner chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Debatten om det nya omställningsstudiestödet lär fortsätta.

  • 7 juni 2023

    Resursbrist är det karaktäriserande draget i all statlig verksamhet. Det är fascinerande att så få lägger märke till det mönstret. Oavsett hur höga skatterna blir, oavsett hur mycket pengar som spenderas, så uppstår alltid brister i kvalitet och utbud i det som staten ska tillhandahålla. I stället för att dra den logiska slutsatsen att det kanske beror på att staten I SIG är en innefektiv instutition, så tror människor att det som behövs är ännu mer pengar.

    Fredrik

    Hej Fredrik.

    För dagen tycks det ju som det finns fler institutioner som har problem med effektiviteten. Betygssystemet hotar att bryta ihop på grund av privatskolors glädjebetyg. Militära fastigheter och polisens lokaler kan hamna i händerna på utländska intressen eftersom de blivit ett medel för spekulation.

    Det är kanske inte staten som är Sveriges största problem just idag.

    Ingvar Persson
  • 7 juni 2023

    Har du aldrig funderat på att byta jobb och själv gå över till åt samhällsbärande?

    Dalmasen

    Hej Dalmasen.

    Jag antar att vi alla är samhällsbärare på olika sätt. Om vi tror på ett öppet samhälle skulle jag säga att journalistik och debatt är en hörnpelare i samhället.

    Ingvar Persson
  • 7 juni 2023

    Jag är förvånad över att regeringen agerar som att skattepengarna är deras egna privata pengar och att de måste vara sparsamma, Skatteintäkterna måste vara skyhöga nu när när allt blivit mycket dyrare= det blir mycket mer i skatt.

    maria

    Hej Maria.

    Jag tror att Svantesson faktiskt tar försöken att få ner inflationen på allvar. Om det kan man nog inte säga så mycket.

    Att hon dessutom vill spara i ladorna för att kunna sänka skatten för de bäst avlönande igen är mer anmärkningsvärt.

    Å andra sidan är det väl precis det som förväntas av en moderat finansminister.

    Ingvar Persson
  • 7 juni 2023

    Johan Pehrson sitter i knät på Åkesson o har inte visat någon som helst handlingskraft tidigare så det vore ynkligt om han missar Happy Hour nu.

    Kjell

    Hej Kjell.

    Visst vore det lite oklokt.

    Ingvar Persson