Coronakritiken fäster inte på Löfven

KU visar att Sverige har mycket att lära inför nästa kris

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven fick tung kritik av Konstitutionsutskottet i riksdagen idag för sin hantering av coronakrisen. Men KU menar också att merparten av regeringens arbete har fungerat väl.

Sverige och världen har upplevt en av de största kriserna i modern tid. Och fortfarande är pandemin långt ifrån över. När Konstitutionsutskottet, KU, presenterade sin granskning i riksdagen idag innehöll den tung och enig kritik mot regeringens hantering av coronakrisen.

Sammanfattningsvis anser KU att regeringen har agerat för långsamt.
Framför allt pekas sex punkter ut där regeringen brustit och de handlar återigen om att regeringen inte har haft någon tydlig och nedskriven strategi under pandemin. Men KU är också kritisk till att pandemilagen kom på plats för sent. Samma gäller för besöksförbud på äldreboenden och statsbidragen till kommuner och regioner.

För dålig beredskap

De övriga fyra punkterna rör ansvar som egentligen ligger på regionerna, som att åtgärderna för att stoppa smittspridningen på äldreboendena var senfärdiga, att testningen kom igång för sent och att skyddsutrustningen var otillräcklig.

En sak är åtminstone solklar: Sveriges beredskap var alltför dålig när krisen väl slog till.

KU har också poänger i att kommunikationen från regeringen inte alltid har varit tydlig. Det har inte varit helt lätt att hänga med i vilka regler och rekommendationer som gäller och varför. Man har fått äta ute på restaurang men inte gå på fotboll. Barnen har fått gå i skolan men inte träna balett på fritiden.

Mycket har förbättrats under pandemins gång, regler har justerats och blivit mer rimliga och logiska. Och ingen begär egentligen att regeringen skulle ha gjort precis allt rätt i en situation som ingen tidigare har upplevt.
Det var KU också noga med att påpeka: den stora merparten av arbetet har fungerat väl under pandemin. Men samtidigt har vi mycket att lära oss till nästa kris. Det handlar om att säkra tillgången till skyddsutrustning men också att se över hur krisstrategierna förankras och dokumenteras så att det är möjligt att granska dem i efterhand.

Krishanteraren Löfven

Även om kritiken från KU är stor mot regeringen lär den inte leda till något större bakslag för Stefan Löfven. Debatten kring coronahanteringen har varit eldfängd, men svenska folket verkar tycka att regeringen navigerat relativt väl under pandemin. Det visar bland annat SCB:s opinionsmätning igår.

Den svenska ekonomin har redan börjat återhämta sig och snart har halva befolkningen fått åtminstone en första vaccindos, nästan var femte svensk har fått två.

Sommaren närmar sig och nu har restriktionerna lättat och antalet IVA-patienter sjunker snabbt. Till nästa val kommer väljarna sannolikt rösta efter andra frågor än hur regeringen hanterade pandemin. Men att nuvarande och kommande regering behöver bygga upp en mer solid krisberedskap står utom tvivel.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.