Friskolan knorrade, då lydde politikerna

Sverige är en våt dröm för bolagen

Internationella Engelska Skolan (entrévy från annan stad).

Politiker som håller planer hemliga, hyresrabatter som hamnar på skattebetalarna och kritik som tystas ned. Det är en berättelse om hur Östersunds högerstyre började jobba för ett friskolebolag i stället för sina egna invånare – och hur det underlättas av världens mest generösa lagar. Avslöjandet gjordes i lokaltidningen Östersunds-Postens granskning av Internationella Engelska Skolans etablering i kommunen.

Tjänstemän samarbetade länge med föräldrar för att planera nya lokaler till den kommunala grundskolan och särskolan. Men bakom stängda dörrar jobbade styrande politiker i stället för Engelska skolans etablering i samma byggnad. Friskolan knorrade först över lokalerna – då pumpade politikerna in dubbelt så mycket skattepengar i renoveringen. Sedan knorrade friskolan över den höga hyran. Men i stället för att be ägarna att dra, avslöjas i mejlkonversationer hur kommunen gör sitt yttersta för att pressa ned kostnaden för bolaget.

När allmänhet och opposition får reda på planerna är beslutet i princip redan fattat.

I dag är Engelska skolans bidrag från kommunen högre än hyran. Samtidigt måste kommunala skolor slås ihop, läggas ned eller vända på varje krona. Allt på grund av Engelska skolan. Varför kunde ingen stoppa planerna? Svaret är att det inte fanns något att stoppa, ingen fick nämligen veta vad som pågick.

Det hade gjorts utredningar över vad friskolebolaget skulle innebära för kommunen. Slutsatserna var ökad segregering och sämre förutsättningar för de kommunala skolorna. Högerstyret valde att stryka detta från handlingarna, som de menade skulle påverka bolagets aktiekurs negativt. När allmänhet och opposition får reda på planerna är beslutet i princip redan fattat.

SVT frågar politikerna om nedläggningar och besparingar av kommunens skolor kopplat till friskolans etablering. Det moderata kommunalrådet säger då att han ”inte vet tillräckligt mycket om det än”. Varför inte erkänna att utvecklingen går exakt i linje med deras ideologi, istället för att spela dumma?

När friskolor kommer på tal pratas det alltid valfrihet. Men hur stor valfrihet är det när enstaka bolag dominerar marknaden? Engelska skolan är inte djävulen, de gör bara det vinstdrivande bolag gör: skapar vinst. Och för dem är Sverige en våt dröm. Här behöver du inte vara ett ekonomiskt geni för att bli rik. Du behöver bara vara okej med att mjölka välfärdspengar ur kommuner. Med dagens regler är röda mattan utrullad för att multinationella bolag som Engelska skolan ska etablera sig.

En del av dessa friskolor investerar sedan våra skattepengar i länder som Saudiarabien – men inte ens där får du göra vinst på välfärdspengar.

I dag tänker jag ändå mest på Östersunds invånare. Hur stor känslan av förödmjukelse måste vara att rösta fram och ge makten till personer som struntar i deras behov, medan de kryper för företagen. Kanske är det för att jag delvis kan relatera, jag bor ändå i Region Stockholm.