Sveriges minst svenska förort

Överklassen betalar inte sin egen nota

Mopedbilar som dessa kan kosta upp till 300 000 kronor - ungefär lika mycket som en undersköterska tjänar på ett år.

Stockholmsförorten Djursholm i Danderyds kommun har drygt 9 000 invånare, det vill säga mindre än en promille av Sveriges befolkning. Tanken på hur mycket pengar som finns samlade i den lilla klicken är svindlande. Ta bara fastighetspriserna.

Det är här som Spotifys grundare ska smälla upp ett 1700 kvadratmeter stort hus att bo i med sin familj. Bara för att komma över tomten betalade han 65 miljoner kronor.

Det finns ett annat, mer träffande ord för den typen av överflöd: dekadens.

Reportageserien Dokument Djursholm som publicerades av Aftonbladet i mellandagarna är en resa in i ett samhällsskikt som man knappt tror finns på riktigt.

Pengar är inget problem

En kille som går på Danderyds gymnasium har bilden klar för sig. Efter studenten ska han ta ett sabbatsår, jobba lite och köpa värdepapper.

"Känns som det bästa man kan göra nu, låta pengarna växa", som han säger till Aftonbladets reportrar.

I Djursholm är pengar inte ett problem. Det skildrades i Malin Persson Giolitos bok "Störst av allt" från 2017, som även blev en Netflix-serie. Vräkiga båtar, lyxbilar och hejdlöst festande tillhör miljöbeskrivningen. Den overkliga rikedomen nämns mest i förbifarten, som självklarheter.

Man får lyfta på hatten för en träffsäker skildring.

Knarket levereras till dörren

I verklighetens Djursholm kör ungdomarna runt i mopedbilar som kan kosta lika mycket som en undersköterska tjänar på ett år. Knarket levereras direkt hem till dörren, som ett Foodora för partypiller. Betalar man 250 000 kronor i inträde får man tillträde till en exklusiv klubb med egen restaurang, tennisbanor och jetski. Förutsättningen är att man har "passion for life".

Det finns ett annat, mer träffande ord för den typen av överflöd: dekadens.

Överklassen har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av dem. Det öppnar för en livsstil som ingen vanlig Svensson ens kommer att komma i närheten av att få uppleva.

I Djursholm är ingenting en bristvara utom möjligen känslan av eget ansvar, de som vi andra har skolats in i det senaste året. Det syns tydligt i just hanteringen av pengar.

Sänker skatten igen

När kommunens ekonomi kördes i botten, man upptäckte under 2019 ett underskott på 220 miljoner kronor, krävdes en chockhöjning av skatten. Detta efter att till och med den kommunala verksamheten hade präglats av måttlöshet. Varje år lades 200 000 kronor på att köpa silverskålar till avgående personal.

Coronapandemin har förstås påverkat även Danderyds kommun, som tagit emot 62 miljoner i statligt coronastöd under året. Enligt socialdemokraten Karsten Inde är det pengar som i praktiken finansierar den nya skattesänkning som kommunen nu står inför.

Alla dessa pengar - ändå kunde de inte ha haft mer bråttom att slippa stå för sina egna utgifter. De får vi andra betala.

Det måste vara Sveriges minst svenska förort.