Kalldusch för extremhögern

Vid årsskiftet hade högerpopulisten Geert Wilders i Nederländerna ungefär 20 procent i mätningarna och ledde med god marginal landets största parti.

Sedan dess har han fallit som en sten.

Valresultatet i går ser enligt Ipsos vallokalsundersökning ut att ha blivit en kalldusch för Europas extremhöger. Efter Brexit och Donald Trumps valseger var deras plan att land efter land i Europa nu skulle falla.

Europa kan andas ut

Men väljarna i Nederländerna gav i stället förnyat förtroende till premiärminister Mark Ruttes högerliberala VVD.

Och Geert Wilders fick enligt vallokalsundersökningen bara drygt 13 procent av rösterna. Det parti som ökade mest var Gröna vänstern som står så långt från högerpopulisterna man kan komma. Även liberala och EU-vänliga D66 gick starkt framåt.

Europa kan andas ut.

Men bara lite.

Media lät Wilders dominera

Jämfört med förra valet 2012 går Geert Wilders upp en aning även om det inte är i närheten av de siffror han haft mellan valen. Men det stora problemet är att hans antimuslimska och nationalistiska retorik har präglat hela valrörelsen.

Den högerpopulistiska revolutionen blev till luft. Men Wilders har satt tonen för europeisk debatt i flera månader trots att han hela tiden befunnit sig i den politiska vildmarken utan skuggan av en chans till verkligt inflytande. Internationell media bör nog vara lite självkritiska till den ensidiga rapporteringen.

S nästan utplånade

Valets stora förlorare är annars socialdemokratiska PvdA. Efter förra valet satte sig partiet i en stor koalition med sin huvudmotståndare VVD. Retoriken var att man "tog ansvar för landet" i en svår tid.

Men väljarnas dom blev stenhård, socialdemokraterna nästan utplånades och fick bara 6 procent.

2017 kallas ibland "Europas supervalår" med val i Nederländerna, Frankrike och Tyskland. Hittills har det mesta av rapporteringen handlat om rädslan för att den yttersta högern ska få stora framgångar.

Omvärdera

Men det börjar bli dags att omvärdera den berättelsen. Både i Österrikiska presidentvalet i december och i Nederländernas val i går hade gröna kandidater stora framgångar. Och ytterkantshögern förlorade.

Kanske vände det efter valet av Donald Trump. När det blev på riktigt var det inte så roligt längre.

Kanske den viktigaste erfarenheten från Nederländerna är just detta: den högerpopulistiska vågen är ingen naturlag, den går att besegra.

Dysterkvistarna har fel.