Var är brudarna, Stefan Löfven?

Den feministiska regeringen framstår som gubbig

Många verkar känna sig manade att ta över efter Stefan Löfven som partiordförande i Socialdemokraterna, få av dem är kvinnor.

Vem ska efterträda Stefan Löfven som partiledare i Socialdemokraterna? Den frågan har lyfts på senare tid och orsakerna till det är många.

Det började med att den nyutnämnda socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi publicerade ett Facebook-inlägg för drygt två veckor sedan med nio punkter om vad han tycker att partiet bör fokusera på framöver. Han vill se minskad invandring, mer pengar till kommunerna, fler hyresrätter och krafttag mot skolsegregationen. Många tolkade det som att Shekarabi lanserat ett eget partiprogram och sig själv som tänkbar partiledarkandidat.

S som mansbastion

Bara några dagar senare intervjuades inrikesminister Mikael Damberg stort i Expressen och beskrevs som Stefan Löfvens närmaste man. Tidigare har även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman nämnts som tänkbar efterträdare.

Alla tre förnekar att de önskar bli partiledare en dag, alla tre är dessutom män. Det är faktiskt ett problem för ett parti som sammanlagt har haft tio partiordföranden, varav alla – undantaget Mona Sahlin – varit män. Inte har bilden av S som en mansbastion blivit bättre av att tre av regeringens mest lyskraftiga kvinnliga statsråd hoppat av efter sommaren.

Strömhoppet oroar

Det är av olika orsaker som Margot Wallström, Ylva Johansson och Annika Strandhäll lämnat sina poster, men tomrummet efter dem är stort.

Strömhoppet väcker också frågan: Är det svårt att vara stark kvinna i Stefan Löfvens feministiska regering?
Själv tycker nog statsministern att han redan visat vem han helst vill se som sin efterträdare. Finansminister Magdalena Andersson har varit hans förtrogna sedan dag ett och på senare år har hon fått hålla symboliskt viktiga tal på första maj och i Almedalen. Och visst, hon är kvinna men Socialdemokraterna är också ett parti i kris. Valresultatet förra hösten var det sämsta någonsin och i Demoskops senaste mätning är Sverigedemokraterna nästan jämnstora.

Socialdemokraterna bär ett stort ansvar för att lyfta fram fler kvinnor

Magdalena Andersson funkade som motkandidat till Anders Borg, men hennes mantra om "ordning och reda i statsfinanserna" eldar knappast på massorna. Att hon i senaste budgeten framför allt gynnar manliga höginkomsttagare är inte heller det som kommer att få arbetare och kvinnor att rösta på S i valet 2022.

Sämst i hela Norden

Sverige är det enda landet i Norden som inte haft en kvinnlig statsminister och det är bara för ynkligt. Socialdemokraterna bär ett stort ansvar för att lyfta fram fler kvinnor och förbereda dem för den tyngsta uppgiften.

Borgerligheten kan redan nu radar upp Annie Lööf, Ebba Busch-Thor, Nyamko Sabuni och kanske blir det Paula Bieler som en dag tar över när Jimmie Åkesson kastar in handduken. Då kan inte Socialdemokraterna skylta med "världens första feministiska regering", men framstå som hopplöst gubbiga.