Nato är inte redo för Trumps galna nycker
Hotet mot Grönland är bara början
Susanna Kierkegaard
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Publicerad 2025-01-09 16.00
Donald Trump har alltid varit oförutsägbar, men det var nog få som trodde att han skulle inleda året med att hota en Natoallierad. Den tillträdande presidenten vill köpa Grönland – om Danmark säger nej utesluter han inte att använda sig av militära medel.
Grönland är självklart inte till salu. Den politiska riktningen på ön, som har självstyre med undantag för försvars- och utrikesfrågor, går snarare mot att klippa banden till Danmark och bli helt självständiga.
USA kommer knappast att invadera sina allierade, möjligtvis slutar det med tullar mot EU. Men Donald Trumps utspel sätter tonen för de kommande fyra åren. Han vill lägga beslag på ett annat lands territorium och motiverar det med att det är nödvändigt för den egna nationella säkerhetens skull.
Låter resonemanget bekant?
Vi närmar oss treårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Nato och EU är de största motvikterna till Kreml. Men den militära alliansen är mer instabil än någonsin och EU är splittrat, med regeringskriser som avlöser varandra och ryssvänliga högerpopulister på frammarsch.
Som nyblivna Natoallierade kommer Sverige behöva förhålla sig till USA på ett nytt sätt. Vi är fast i hård armkrok med en fullkomligt oberäknelig president som hotar allierade utomlands och försökt genomföra en statskupp på hemmaplan.
Europa har varit medvetet om risken sedan Trump kandiderade till en ny mandatperiod. Trots det har man misslyckats med att förbereda sig. EU har ingen gemensam plan för att möta amerikanska tullar, varken mot Europa eller konsekvenserna av sådana mot Kina. Natoländerna har visserligen ökat sina försvarsbudgetar, men de klarar sig inte utan sin största allierade.
För mindre än ett år sedan skrev Elbridge Colby en artikel i Financial Times om varför USA planerar att minska sin militära närvaro i Europa och i stället fokusera på Asien. Colby ledde Pentagons arbete med en ny säkerhetsstrategi 2018. I Financial Times konstaterade han att detta gäller även i det fall Ryssland invaderar fler länder i Europa. Nu har Trump nominerat Colby till ett toppjobb på försvarsdepartementet.
Vissa lärdomar hänger kvar från Trumps förra mandatperiod. När presidenten ville köpa Grönland 2019 kallade Danmarks statminister Mette Frederiksen det för ”absurt”. Då svarade Trump med att ställa in ett statsbesök. Den här gången valde hon att vänligt avvisa köpförfrågan men konstatera att det är trevligt att USA visar ett sådant intresse för Grönland.
I tisdags spekulerade Trump också fritt kring att annektera Kanada, om än genom ekonomiska medel snarare än militära. Deras premiärminister svarade mindre diplomatiskt än Danmark.
”Det finns inte en snöbolls chans i helvetet att Kanada blir en del av USA” skrev Justin Trudeau på X.
Vilket som fungerar bäst återstår att se. Just nu är utmaningen att hitta en strategi över huvud taget.