Gör inte roboten lika dum som du

Artificiell intelligens kan hjälpa oss lösa framtidens problem. Men då krävs transparent utveckling.

Just nu kryllar Stockholm av robotfantaster. Världens största vetenskapliga möte om artificiell intelligens, AI, arrangeras i Älvsjö. Under tio dagar samlas 8000 deltagare på fem konferenser. Jippot drar allt från internationella forskare, företag och beslutsfattare till science fiction-fans. I går deltog bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett seminarium om den artificiella intelligensens framtid.

Artificiell intelligens finns överallt

Den läsare som kliar sig i huvudet och undrar vad artificiell intelligens är kan med fördel ta en titt i bakfickan. AI är självlärande teknik, och Iphones Siri-funktion är ett exempel på sådan. När du ställer frågor till Siri lär hon sig av din respons på svaren och förbättrar dem till nästa gång. Precis som människor lär sig AI av sina misstag och utvecklas med träning.

AI kan användas till lite av varje. Till exempel kan den övervaka boskap och lära sig känna igen sjuka djur på deras rörelsemönster. Inom sjukvården används tekniken för att känna igen hudcancer. Företag använder AI för att matcha personer med nya jobb eller bygga självkörande bilar.

Kan hjälpa vid bränder

Artificiell intelligens är framtiden. Om den blir dystopisk eller utopisk avgörs nu av politikens förhållningssätt. Vill vi ha bra AI ska vi satsa på forskning, transparent utveckling och förhindranden av monopol. Görs det ordentligt kan AI hjälpa oss med allt från sjukvård till skogsbränder.

Förra året drabbades Kalifornien av stora bränder. Efter det använde forskare vid Skolkovoinstitutet i Moskva satellitbilder från brandområden för att träna AI. Genom att observera mönster i hur elden spred sig lärde sig datorerna förutsäga var räddningsarbete skulle göra mest nytta. Utvecklas den idén är det mycket möjligt att liknande teknik kan förhindra svenska skogsbränders spridning i framtiden.

Upprepar mänskliga misstag

Artificiell intelligens väcker förstås etiska dilemman. Tränas en maskin på existerande data riskerar den att upprepa mänskliga misstag. Till exempel kan AI som används för att välja ut kandidater till arbetsintervjuer tränas på data från tidigare anställningar. Ser datorn att tidigare chefer varit män, kan den tolka det som ett krav på framtida chefer och välja bort kvinnors CV:n.

Det finns också en risk att de bästa utvecklarna inom AI hamnar i kluster hos de största företagen som satsar pengar på forskning. Den som skriver algoritmen har makten, och därför bör risken för monopol tas på allvar.

Satsningar på AI kan lösa många av världens problem. Men AI blir vad vi gör den till. Arbete för transparens och mot monopol är en förutsättning för etisk utveckling. Använder vi AI i sjukvården ska vi veta vem som utvecklat den och hur det gjorts. Robotar präglas helt enkelt av sin uppfostran.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.