Mejla

Ingvar Persson

Nya jobb stoppas av elnätets brister

Webbjättarna avslöjar att vi behöver mer ström

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: NICK UT / AP

LEDARE

Snart öppnas e-handelsjätten Amazon tre stora datacenter i Mälardalen. Anläggningarna i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås ska garantera snabb service till företagets kunder.

Facebook har redan etablerat serverhallar i Luleå och Google har köpt ett landområde utanför Avesta.

Sverige har förutsättningar att bli ett centrum för storskalig IT-industri och databehandling. Men nu visar det sig att just det som skulle vara en av våra konkurrensfördelar faktiskt ställer till problem. P4 Sörmland kunde i går berätta att Amazons etablering gör att elnätets kapacitet slår i taket. Det går helt enkelt inte att få fram mer ström och andra företag som vill investera i regionen får vackert vänta.

Det finns el

Egentligen handlar det inte om tillgången på el. Den finns. Problemet är att högspänningsledningarna som ska transportera kraften från norra Sverige till landets södra och centrala delar inte räcker till.

Det är inte det enda problemet med det svenska elnätet. Under hösten har Gotland flera gånger drabbats av omfattande elavbrott. Möjligheterna att bygga ut industrin på ön begränsas nu av tillgången på kraft.

Sverige bäst i världen

Att Sverige ska ha problem med eldistributionen är svart ironi. Vi är nämligen bäst i världen på att flytta ström. ABB är världens största tillverkare av transformatorer och en pionjär inom högspänningstekniken. Fabriker och laboratorier i Ludvika och Västerås har skapat elnät för Kina, Indien, Södra Afrika och Latinamerika. Bland annat.

I den politiska debatten handlar energifrågan nästan alltid om produktion, eller mer precist om kärnkraft. Samtidigt skulle Sverige behöva infrastrukturinvesteringar för att klara distributionen av den kraft som faktiskt finns. Bristen på kraftledningar är, precis som bristen på järnvägsspår, en flaskhals för den svenska industrin.

Sverige behöver en regering, inte minst för att ta itu med industripolitikens utmaningar.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN