Medan Trump brölar på Twitter

Protester på gatorna i Teheran.

Protesterna i Iran har pågått i snart en vecka. De började i staden Mashhad där invånarna demonstrerade mot höjda matpriser. Korruption, hög arbetslöshet och stigande priser hade väckt människornas vrede och protesterna har sedan spridit sig över landet.

Nu ifrågasätts också den högste ledaren ayatolla Ali Khamenei och krav ställs på hans avgång.
Över 20 människor har dödats, bland dem en elvaårig pojke. Hundratals människor har gripits och även om president Hassan Rouhani försökt anslå en försonlig ton är den internationella oron stor.

Rätt att protestera

"Det är viktigt att ytterligare våld undviks", skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter.
Mötesfriheten måste gälla. Den iranska befolkningen har rätt att protestera mot både hunger och arbetslöshet utan att hamna i fängelse.
"Vi har varit i kontakt med de iranska myndigheterna och vi förväntar oss att rättigheten till fredliga demonstrationer och yttrandefrihet kommer att garanteras", säger också EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Det är bara president Donald Trump som brölar på som vanligt på Twitter där han menar att de iranska medborgarna är trötta på att landets välstånd finansierar terrorism. Men Trumps stöd till det iranska folket är knappast ett politiskt plus, konstaterar Trita Parsi som leder en iransk-amerikansk organisation med säte i Washington.

– På grund av Irans historia finns en stark allergi mot allt som ser ut att ha stöd utifrån, säger Parsi.

Ekonomisk frustration

Donald Trump är inte populär bland iranierna som drabbats av hans inreseförbud och hans stenhårda motstånd mot kärnteknikavtalet med Iran. Trump gillar inte Obamas avtal som ger västmakterna insyn i det iranska atomenergiprogrammet mot att västvärlden börjar avveckla de ekonomiska sanktionerna mot Iran.

Och än märks ingen ekonomisk lättnad för den iranska befolkningen. Det var i stället missnöjet med prishöjningar och arbetslöshet som startade protesterna i Mashhad.
– Det finns en legitim ekonomisk frustration bland befolkningen, menar Trita Parsi.

Men det är svårt att få en fullständig uppfattning om dagens uppror som verkar sakna tydlig ledning. Regimen har strypt de sociala medierna och informationen är därmed starkt begränsad.

En sak vet vi dock och det är att Iran fortfarande är en religiös diktatur, trots parlament och folkvald president. Vi vet också att Iran tidigare slagit ner folkliga uppror med en brutalitet som kännetecknar en skoningslös diktatur. Just därför måste hoppet än en gång stå till demonstranterna och en demokratisk utveckling i Iran.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.