Den ljusnande framtid är vår

Jocke Berg sätter fingret på det många längtar efter.

Äntligen ett nytt år och vi kan lägga det mörka 2016 till handlingarna. Ett år där det känns som allt som kunde gå åt skogen också gjorde det.

Kan det ens bli värre? Det kan det tyvärr alltid. Men mycket pekar också på att vi går mot bättre tider. Det är de unga vuxna som får mig att bli förhoppningsfull.

Det var de unga väljarna som rycktes med av Bernie Sanders visioner om ett mer jämlikt USA. Ett land där utbildning inte ska kosta miljontals kronor och alla människor ska få tillgång till föräldrapeng, barnomsorg och sjukförsäkring av skandinavisk modell.

Det var de unga britterna som röstade för "bremain" – att Storbritannien skulle stanna i EU. De ville fortsätta kunna studera, arbeta och resa fritt i Europa.

Öppenhet och tolerans

I Sverige får de traditionella partierna allt svårare att locka de unga väljarna. Med risk för att få någon humorlös ungmoderat på halsen så vågar jag påstå att Sverigedemokraterna inte ens skulle komma in i riksdagen om bara kvinnor mellan 18-24 år fick rösta.

Många vänsterväljare går i stället till Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet för att de tror på ett samhälle byggt på öppenhet, feminism och tolerans. Borgerliga unga väljare går av samma skäl till Annie Lööfs centerparti.

Jocke Berg om visioner

I julhelgen visade SVT en dokumentär i två delar om rockbandet Kents allra sista turné. Sångaren och låtskrivaren Jocke Berg har blivit talesperson för många som vuxit upp med gruppens musik de senaste 20 åren. I filmen sa han något tänkvärt: "Rent politiskt kan man sakna en ideologi, ett mål. Låt oss inte prata om vad som händer i dag, låt oss prata om vad som händer om tio år".

Jocke Berg sätter ännu en gång fingret på det många människor längtar efter. Visioner. Samhället är inte ödesbestämt utan går att förändra – om vi är tillräckligt många som drar åt samma håll.

”Skam” fångar tidsandan

I slutet av januari sänds tredje säsongen av förra årets mest omtalade tv-program, norska ungdomsserien "Skam" på SVT Play. Den har blivit en oväntad succé i hela Norden. Det beror säkerligen på mästerligt manus, regi och skådespeleri. Men också på att serien lyckas fånga en tidsanda.

Karaktärerna bryr sig om relationer, festa och att få hooka (hångla på norsk). Men reflekterar också över sin roll i världen. Noora är huvudperson i andra säsongen av "Skam".

Till 17 maj får hon en artikel om Norge och landets nationaldagsfirande publicerad i en stor tidning. Den handlar om hur ett rikt land som Norge har ett solidariskt ansvar mot den fattiga världen. "Människor behöver människor", skriver hon.

En lika enkel som talande insikt för den generation som står redo att ta över. Och det får i alla fall mig att känna tillförsikt inför framtiden.

Följ ämnen i artikeln