Lina Stenberg

Nu ser vi varför klimatet inte kan vänta

Europas översvämningar är bara början

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En räddningsarbetare hjälpte under torsdagen de boende i belgiska Pepinster att evakueras från översvämningarna.
En räddningsarbetare hjälpte under torsdagen de boende i belgiska Pepinster att evakueras från översvämningarna.

Är domedagen här? Bilderna som nu kablas ut från Tyskland, Belgien och Nederländerna är svåra att komma i från. Och visst känns liknelsen relevant.

Samhälle efter samhälle i de tre länderna har under de senaste dagarna översvämmats och det är ännu omöjligt att förutspå hur det ska sluta.

I tyska Bad Neuenahr-Ahrweiler saknas över 1 000 människor sedan byggnader rasat ihop i vattenmassorna.

– Det var så fruktansvärt, vi kunde inte hjälpa någon. Människor var fast i sina hus och vinkade efter hjälp genom sina fönster, berättade Frank Thel häromdagen till Reuters.

Också Belgien har drabbats. Här ligger staden Liège ligger helt under vatten och 18 människor har hittills bekräftats döda.

I Nederländerna brast en skyddsvall under dagen i staden Meersen. Klockan var strax innan två i eftermiddags när larmet gick och evakuering påbörjades. Men bara fem minuter senare konstaterades att en sådan manöver var omöjlig.

Klimatförändringarna är här

Hur många som drabbats är ännu oklart, men farhågorna är stora.

I det tätbebodda Nederländerna kan en flodvåg skapa kaos. För hur kan man snabbt undsätta nödställda när ytan är så liten och människorna så många?

Att den pågående katastrofen är resultaten av de snabba klimatförändringarna är tydligt. Tysklands miljöminister Svenja Schulze gav i veckan ett nyktert, kortfattat svar till BBC om översvämningarna: ”Klimatförändringarna har anlänt till Tyskland.”

Under de senaste åren har det blivit uppenbart att det är på sommaren vi fått de starkaste bevisen på detta. Att klimatkrisen är här på riktigt.

Samtidigt oroas experter, då fenomenen vi nu ser har nått oss tidigare än beräknat.

Och domedagsscenerna i sommar är förmodligen bara början på det som kommer bli mer och mer normalt.

I Kanada har extremvärmen lett till att havets djur bokstavligt har tillagats. Döda fiskar har spolats upp på land. Och i några av Europas mest välmående och välorganiserade länder sköljs nu byar hastigt ned och dränks i enorma vattenmassor.

Jorden kan fortfarande räddas

Med tanke på den världsomspännande pandemi vi fortfarande befinner oss i är det inte svårt att dra paralleller till urgamla föreställningar om ragnarrök eller tidernas slut.

Men det tjänar inget till att vara passiv. För det går faktiskt att vända utvecklingen.

Och kanske är det bra att vi påminns om vad som står att vänta om vi gör för lite. Att det inte bara är världens fattiga länder långt borta, som i Bangaldesh och Nepal, där översvämningskatastrofer är något vi vant oss vid utan att vi i väst gör så mycket.

Nu krävs handling, och det snabbt. EU bör göra allt i sin makt för att skydda de drabbade länderna mot fler översvämningar och hjälpa till med återuppbyggnad och klimatanpassningar.

Men det handlar inte bara om Europa. Hela jordens klimat måste räddas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.