Tyska kristdemokrater höll gränsen åt höger

I Sverige surar KD över att bli kallade ”blåbruna”

Alternative für Deutschland (Alternativ för Tyskland) AfD håller valmöte i Berlin. En bit bort höll motdemonstranter ett möte.

I det tyska valet rasade Alternative für Deutschland, AfD, drygt två procentenheter. Partiet är Tysklands motsvarighet till Sverigedemokraterna men saknar de tydliga historiska kopplingar direkt till nazismen som SD har.

SD är grundat av bland annat av Gustaf Ekström, officer i Waffen-SS som tjänstgjorde i Berlin under andra världskriget. I Tyskland hade något sådant inte varit möjligt. Inte heller de svängdörrar som gör att diverse ex-nazister dyker upp på SD:s listor inför valen.

Alternative für Deutschland är dessutom satt under övervakning av den inrikes säkerhetstjänsten Verfassungsschutz i vissa delstater eftersom partiet inte är fullt ut demokratiskt pålitliga. Tyskarna har lärt sin historia.

När ingen bjöd in AfD till samarbete och när media inte var besatta av extremhögern eller lät den sätta den politiska dagordningen så föll partiet.

Även den tyska högern har lärt av det förflutna. Som bekant banade borgerliga politiker vägen för nazismens maktövertagande på 1930-talet. Genom en olycklig kombination av naivitet och makthunger trodde de sig kunna släppa fram och sedan kontrollera extremhögern. Det misslyckades.

Gustaf Ekström 1935, längst ner till höger i bild

När de tyska Kristdemokraterna nu stenhårt stänger dörren till Alternative für Deutschland är det en viktig markering om att de slår vakt om den liberala demokratin.

Resultatet såg vi i söndags. När ingen bjöd in AfD till samarbete och när media inte var besatta av extremhögern eller lät den sätta den politiska dagordningen så föll partiet.

I Sverige har borgerligheten, men undantag av Centerpartiet, motsatt strategi. Här verkar Moderaterna och Kristdemokraterna nästan försöka se ut som kopior av SD. Media låter SD:s frågor och frågeställningar dominera och många borgerliga opinionsbildare försvarar SD och och SD:s politik.

Något liknande i Tyskland vore helt otänkbart.

Ett intressant exempel på hur KD och Ebba Busch lånar offerkoftan rakt av från SD kom i förra veckan när Kristdemokraterna publicerade en debattartikel i Expressen och en bild på sociala medier med texten: ”Nu får det räcka med pratet om ”blåbruna””.

KD var härskna över att att Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i senaste partiledardebatten pratat om M, SD och KD som det blåbruna blocket.

På bilden i sociala medier stod Ebba Busch och KD:s gruppledare Andreas Carlson i blåa kostymer framför en brun vägg. Andreas Carlson hade även dagen till ära en brun slips.

Färgvalet fick lustigkurrarna på sociala medier att gå i spin. Gissningsvis kommer nu ingen kunna undgå att tänka på KD och SD som just blåbruna.

Men Ebba Busch debatt med Märta Stenevi var betydligt mer intressant än så. När Ebba Busch skulle försvara sig mot påminnelsen om vilka rötter SD har – de är utan tvekan bruna, fråga bara SS-Rottenführer Gustaf Ekström – valde hon att hänvisa till just de tyska Kristdemokraterna och Angela Merkel.

Eftersom KD ingår i samma partifamilj som Merkel hade Märta Stenevi fel, var resonemanget. Påminnelsen om SD:s rötter var rent oförskämd, ansåg Ebba Busch.

I själva verket är det exakt tvärtom.

De Tyska Kristdemokraterna har som bekant stängt exakt den dörr som Ebba Busch nu öppnat på vid gavel. Och till skillnad från KD:s strategi där SD bara ökar och ökar så har det fått som resultat att AfD gick ner och inte tillåts påverka politiken.

Ebba Busch och hela den svenska högern har en hel del att lära från Berlin.

Både om själva historien och av vilka politiska slutsatser man bör dra av den.