I Lemnes drömvärld kryper folk på knäna

Som exempel på hur personer med utländska namn diskrimineras nämnde Carola Lemne en person som såg ”väldigt iransk ut, lite terroristvarning sådär”.

6 OKTOBER 2015. Svenskt näringsliv.

När Carola Lemne var ung hade hennes familj ett hembiträde från Thailand, vilket framgår i en intervju i Dagens Nyheter i helgen. Lemne minns hembiträdet med värme. Hon ”kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden”.

Carola Lemne är vd för Svenskt Näringsliv och är en av Sveriges tyngsta makthavare. Hon företräder 60 000 företag med miljoner anställda och är ansiktet utåt för landets utan jäm­förelse rikaste och mäktigaste lobbygrupp.

Lemne anser att fram­tidens jobb bland annat skapas genom att man ökar löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Själv tjänar hon cirka 400 000 kronor i månaden.

Och så finns det folk som säger att klass är överspelat.

Det verkligt politiskt intressanta i intervjun handlar dock om invandring och näringslivets förhållande till Sverigedemokraterna.

Just nu driver Svenskt Näringsliv en kraftfull kampanj för att använda flyktingmottagandet som argument för sina ständiga krav på sänkta skatter och ökade klyftor.

Det är inte förvånande, men ändå en sällsynt usel idé.

Är det något 1900-talet borde ha lärt oss så är det att det inte är så klokt att ställa grupper på arbetsmarknaden mot varandra. Särskilt inte i svåra tider. Att som Svenskt Näringsliv argumentera för att svensk asylpolitik kommer tvinga fram ökade skillnader och en större låglönesektor är både dumt och naivt.

Och mycket, mycket farligt.

Fredrik Reinfeldt tog avstånd från rasism och främlingsfientlighet, men hans politik bidrog i realiteten till att öka klyftorna och de

sociala spänningarna i samhället.

Som Björn Elmbrant skriver i den nya boken ”Innan mörkret faller”: Så många liberaler, som utför en beundransvärd kamp mot högerextremismen, har en tendens att undervärdera ekonomins betydelse för demokratins framtid.

Historiskt har näringslivet ofta spelat en positiv roll när det kommer till invandring. Man har gett jobb och skapat möjligheter för människor att komma till Sverige.

När delar av borgerlig­heten nu börjat köpa Sverige­demokraternas syn på invandring har näringslivet och dess främsta företrädare en oerhört viktig roll att spela.

Tyvärr verkar inte Carola Lemne ha insett detta.

De signaler Svenskt Näringsliv sänder genom flörtandet med Sverigedemokraterna om vinster i välfärden är för­ödande. SD framstår som mer rumsrena och tröskeln för samarbete mellan Jimmie­ Åkesson och Alliansen hyvlas ner en bit.

I stället för att vara en kraft för öppenhet, blir Svenskt Näringsliv en aktör som släpper in SD i den borger­liga värmen.

Det är direkt kontra­produktivt för ett näringsliv som drar enorm nytta av Sveriges öppenhet mot världen och vår tradition av att välkomna människor hit, både för att arbeta och för att få en fristad.

Carola Lemne identifierar i intervjun att diskriminering är ett stort hinder för många med utlandsklingande namn på svensk arbetsmarknad. Sen exemplifierar hon det med en person hon känner som såg ”väldigt iransk ut, lite så där terrorist­varning”.

Inte så lyckat, för att uttrycka det milt.

Näringslivets företrädare verkar ha hamnat i otakt med samtiden.

Trots att Stefan Löfven troligen är den mest näringslivsvänlige S-ledaren någonsin, råder nu skarp konflikt mellan regeringen och Carola Lemnes organisation.

Trots att öppenhet och export är extremt viktiga för svenska företag gullar näringslivet med ett parti som vill stänga gränserna. Detta för att vinna en seger i en för de flesta företag helt perifer fråga som vinster i välfärden. Trots att svensk tillväxt brottas med riktiga flask­halsar som brist på utbildad arbetskraft, bostäder och dåliga vägar, så väljer Svenskt Näringsliv att kampanja om att bredda RUT-avdraget. 

Det är mycket tal om att politikerna måste visa ledarskap. Det­samma gäller faktiskt näringslivets högsta före­trädare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.