Mejla

Daniel Swedin

Missnöje med makten lyfter danska S-partiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen
Foto: Rene Schutze / AP TT NYHETSBYRÅN
De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen

Kravet på Mette Frederiksen var enkelt: Leverera en valseger. Sedan juni 2015 har hon varit de danska socialdemokraternas ledare och de kommun- och regionval som hölls i tisdags var hennes första eldprov. Hon klarade det.

Regerar vidare i Köpenhamn

Socialdemokraterna behåller sin position som landets största kommunparti, vann 32,4 procent av rösterna och gick fram fram med nära nog tre procentenheter. Man behåller makten i Köpenhamn - där man vunnit folkets förtroende i varenda val sedan 1938 - och dessutom kommer alla danska regioner, utom Syddanmark, styras av en socialdemokrat under de kommande fyra åren.

Det var inte så här det skulle bli. De danska medierna har i upptakten till lokalvalet talat om det som den sortens uppror mot det gamla och invanda som vi sett från olika platser runt om i värstvärlden. Mätningar har pekat på att högerpopulistiska Dansk folkeparti skulle få borgmästarposter, att Socialdemokraterna skulle förlora mandat där de traditionellt är starka, att mittenpartierna skulle göra stora förluster.

I stället är det alltså Socialdemokraterna som är valets stora vinnare och regeringspartiet Venstre och deras samarbetspartner Dansk folkeparti som är de stora förlorarna. Dansk folkeparti lyckades inte bli störst i en enda kommun och de förlorade sin enda borgmästarpost, en av dem Köpenhamn. Att det näststörsta partiet i Folketinget fortfarande inte klarar av att slå igenom i lokalpolitiken är något av en sensation.

Bra för att vara Europa

Ett lokalval som ligger emellan valen till parlamentet brukar nästan alltid ha karaktär av protest mot de partier som bestämmer, så att det är partierna som är i opposition i folketinget som vunnit mest är ingen överraskning.

Det är ingen revolution, men det är ett missnöje med makten som lyft socialdemokratin till ett valresultat på närmare 33 procent. Sådana fina siffror är det få europeiska S-partier som är bortskämda med i dag.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.