Usel pension eller arbeta tills du dör

Nu har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll fått det svart på vitt:

Pensionsmyndigheten meddelar att Sverige får allt fler fattiga pensionärer. Nästan en kvarts miljon svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. De får mindre än 11 000 i månaden och då är hyran inte betald.

De allra fattigaste pensionärerna är kvinnor som tjänat dåligt och därför får en ännu uslare pension. Mer än varannan kvinna tvingas ansöka om statligt grundskydd, det som brukar kallas garantipension.

– Det går aldrig ihop, säger 83-åriga Maili Backlund till SVT.

– Det blir alltid några räkningar kvar som jag måste vänta med att betala till nästa månad. Det har hänt att jag lånat pengar av mina barn för att gå till läkaren eller tandläkaren. Men det är ju jag som ska hjälpa mina barn och inte de som ska hjälpa mig. Många gånger försöker jag att inte berätta för dem hur jobbigt jag har det.

Det har gått så långt att barnen numera oroar sig för hur de ska kunna försörja sina föräldrar. De unga undrar hur de ska klara sin egen ålderdom, Sveriges usla pensionssystem har blivit ett problem som angår alla.

Två miljoner pensionärer

Det handlar egentligen om nationens syn på äldre människor. När Annika Strandhäll framhåller sina insatser för Sveriges pensionärer pratar hon om demensvård och gratis öppenvård för alla som fyllt 85 från 2017. Hon målar upp en bild av ett kollektiv som ändå snart ska dö.

Men vi har över två miljoner pensionärer och de flesta av dem är vid fullt medvetande. Deras problem är att de får för låg pension.

Svenskarna jobbar jämförelsevis väldigt många år innan de går i pension, ändå har vi snart EU:s lägsta pensioner. Om 20 år kommer våra pensionärer inte ens få ut halva slutlönen och det är absolut inte deras fel. Det handlar inte om slarv med orangea kuvertet.

Orättvist system

Det är den svenska parlamentariska pensionsgruppen som inte kan räkna. De tänkte inte på att pensionärerna lever längre och längre. Fler pensionärer kräver mer pengar så egentligen är problemet lätt avhjälpt. Regeringen kan räkna om, räkna rätt och sätta in de pengar som saknas. Men Annika Strandhäll håller emot, hon tycker att dagens pensionssystem är stabilt och nog är det bra för snålstaten.

För pensionärerna är det bara orättfärdigt och orättvist.

Under våren har Annika Strandhäll samlat pensionsgruppen och mest kommer samtalen att handla om höjd pensionsålder. I framtiden kommer vi att jobba till 67 eller kanske 69. Ja, som pensionssystemet är utformat får vi antagligen jobba tills vi dör.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.