Efter Putins pipa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En modern ikon Vladimir Putin firar tio år som Rysslands premiärminister. Under hans tid har han byggt upp en image som handlar om nationell stolthet och Ryssland har åter stora ambitioner.

8 augusti 2009. Datum åldras fortare än vad vi gör, skrev poeten Robert Lowell. I veckan har en rad datum relaterade till Ryssland passerat. Det är tio år sedan Vladimir Putin tillträdde som premiärminister. Året efter blev han president. Och i torsdags var det ett år sedan som den ryska femtiåttonde armén korsade gränsen till Georgien i vad som blev femdagarskriget i Georgien.

Ryssland är sommaren 2009 hårt drabbat av finanskrisen och det skämtas om att allt kommunisterna berättade om kommunismen var ren och skär lögn, men att det tyvärr visat sig att allt som kommunisterna berättade om kapitalismen var rena rama sanningen.

Kaos och rövarkapitalism

Boris Jeltsin tog efter kommunismens fall Ryssland bort från centralstyre och planekonomin, i dess ställe kom nytt kaos och rövarkapitalism. Ryssland sökte en identitet och fann Vladimir Putin. Putinismen – denna märkliga hybrid som kombinerar tsarernas rysk-ortodoxa kyrka, kommunisternas KGB och Jeltsins marknadsekonomi. Och trots att det även skämtas om att Putins popularitetssiffror sedan finanskrisen har sjunkit från 75 procent till 35 dollar fatet, så stöder ryssarna sin starke man.

Utredningen – en fars

Putin har byggt en image som handlar om nationell stolthet. Om ett Ryssland som åter har stora ambitioner. Och då inte ambitionen att till varje pris bli en del av väst. Putin slängde nyligen igen dörren i ansiktet på WTO och satsar i stället på en handelsunion med Vitryssland och Kazakstan.

Kreml har steg för steg tagit kontrollen över etermedierna, ofta via det statliga energibolaget Gazprom. Som av en händelse sammanfaller tioårsdagen av Putinismen med att en militärdomstol återupptar rättegången mot de män som åtalats för mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Men utredningen som ligger till grund för rättegången är en fars och ingen tror på allvar att de verkliga mördarna kommer fällas.

Problemet: Befolkningsmängden

Medellivslängden för män i Ryssland är 59 år. Alkoholismen dödar. Kvinnor dricker mindre och lever längre – ungefär 74 år. Som i många samhällen där framtiden är osäker och livet med småbarn svårt röstar kvinnor med livmodern mot det politiska systemet. De gjorde det under sovjettiden då landet var beroende av sina asiatiska delar för att hålla födslotalen uppe. Och de gör det i dag – 15 ryssar dör för varje tio som föds.

Sedan 1992 har befolkningen i Ryssland minskat med 12 miljoner och häri ligger på sikt landets allvarligaste ekonomiska problem.

Putinismen har helt enkelt, i den bemärkelsen, väldigt stora rekryteringsproblem.

KK

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln