Kurser i handtvätt räddar inte våra äldre

Stefan Löfvens intervju i Agenda missar elefanten i rummet

Statsminister Stefan Löfven grillades om Sveriges coronastrategi under söndagens Agenda.

Visst börjar det bli allt tydligare att det här landet inte varit byggt för att klara en kris.

Den här ledarsidan har skrivit om det förut: Beredskapslagren som inte fanns, virrigheten mellan stat och -regioner, om äldreomsorgen som aldrig fick skyddsutrustning samt marknadsstyrningen som fyller hemtjänsten med osäkra arbeten och om sjukvård som går på knäna samtidigt som privata läkarmottagningar fortfarande erbjuder rika kunder bröstförstoringar – mitt i pandemin.
 

Statsminister mitt i krisen

Man kan därför tänka sig att statsminister Stefan Löfven har några sanningens ord att säga till oppositionen och till alla kommun- och regionledningar ute i landet. Särskilt skarpt blev det ändå inte under söndagens Agendaintervju. Statsministern ska leda landet genom krisen som fortfarande pågår så konflikterna får vänta, om de nu någonsin kommer att komma från regeringens håll. Det där sista är ett orosmoment om Sverige ska bli starkare efter krisen.

När misslyckandet och dödstalen inom äldreomsorgen kommer på tal pekar Löfven på hygienrutinerna. 4 av 10 anställda i äldreomsorgen följer dem inte, så därför har regeringen sett till att Socialstyrelsen genomför utbildningsinsatser. Men problemen i äldreomsorgen kan knappast sammanfattas med att undersköterskor och vårdbiträden bara behövde gå en kurs i att tvätta händerna.

Omöjliga ekvationer för personalen

Att kastas runt som timanställd på minutschema gör det inte lätt att göra rätt från första början. Ändå är det så stora delar av den marknadiserade äldreomsorgen är uppbyggd: på personal som ständigt har andan i halsen.

Tillåter inte minutschemat omsorg om alla små detaljer i arbetet blir också färre gjorda. Här är ansvaret kommunernas, inte regeringens, och stannar diskussionen vid handtvätt har man gjort all personal i äldreomsorgen en björntjänst. Kommunpampar och välfärdsföretagare som gör budget och vinst på personalens omöjliga ekvationer lär däremot ljubla.

I Agenda har Löfven ändå rätt i att våra grannländers stängda gränser för svenska medborgare inte kan tas som ett facit för att hela Sveriges coronastrategi har misslyckats. Vi vet inte än. Och vi vet inte exakt vilka åtgärder som gett vilket resultat i vilket land och varför just där

Men liksom politiken enligt Löfven pekat med hela handen mitt i krisen måste man också våga göra det när krisen väl är över.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 13.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    15 juni 2020

    Då har det blivit dags för mig att avsluta chatten. Många frågor i dag, och har tyvärr inte hunnit med alla. Hoppas ändå så många som möjligt fick svar på funderingar och ge fler perspektiv. Ha en fin fortsatt dag allihop, så ses vi kanske i en ny chatt framöver!

  • 15 juni 2020

    Varför skillnader i utbrott ex Belgien/Tyskland, Potugal/Spanien, Österrike/Italien trots likartade nedstängningar? Börja nysta i den ändan innan jfr. med äldreboende i Tromsö etc. och semesterresor till grannar. Det är nyckel- och startpunkten i en utvärdering. Per

    Per Sandström

    Hej Per. Tror, som du, att det är viktigt att hålla siffror och perspektiv rätt i huvudet. Vi vet faktiskt inte vilka åtgärder som fungerat vart, i vilket skede, och exakt varför. Allt sådant måste vi ta reda på, och där behöver vi titta på fler länder än Norge och Finland. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 15 juni 2020

    Nu är det är dags för en folkomröstning om vinster i välfärden, tycker jag! Så att Svenska folket får säga sin mening. - Vinsterna inom vården är välmående människor med livskvalite', inte välmående riskkapitalister! - Att man måste känna oro och rädsla inför att åldras i ett modernt samhälle på tvåtusentalet duger inte! - Personalen inom åldringsvården ska ha trygga anställningar och bra löner. - Trygg personal, trygga åldringar. - Folkomröstning nu!

    Suvi Tuulikki Söderholm
  • 15 juni 2020

    Hej! Jobbar inom äldreomsorgen så en sammanfattning om hur det har fungerat: delvis så är det sant, personalen är ovilliga att följa rutiner, ovilja uppifrån att satsa på utrustning men också uppföljningar OM OCH HUR DESSA används, folk hämtas från gatan för att ersätta vid sjukdom och semester. Introduktion är obetydlig eftersom det är mycket detaljer så faller allt. De som engagerar sig kommer tillbaka till en smutsig arbetsplats som ska åtgärdas. Så att trampa ner på personalen som redan går på knäna med sämst villkor, låga löner och skador för livet är lågt av en statsminister. Hygienombud

    Noggrann vårdare

    Hej, tack för att du delar med dig om en inblick i verksamheten. Själv skulle jag inte påstå att Löfven trampar på någon, däremot blev perspektivet ganska skevt om helheten som påverkar äldreomsorgen i det här landet. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 15 juni 2020

    Kommun och region har alltid pratat om sitt självstyre. Nu när det är kris då vill man inte ta detta självstyre utan skyller på regeringen för att man har en dålig beredskap och en dålig personalpolitik. Självstyre gäller i bra tider och i Kristofer.

    Joakim Hagman

    Ja du, Joakim, jag tror, som du, att det finns delar i debatten att dra lite i mungipan åt just nu. 

    Lotta Ilona Häyrynen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.