Corona drabbar de fattigaste hårdast

Oxfam varnar: Står inför ”humanitär kris”

Ett litet barn tittar ut i ett nerstängt Harare, Zimbabwe, där bristerna inom vården är stora.

Hur svårt, skrämmande och prövande läget med coronapandemin än är för de rika västländerna, så är det inget emot den kris som fattigare länder står inför. Det påminner hjälporganisationen Oxfam om på måndagen, när man uppmanar G20-länderna att bistå behövande i kampen mot viruset.

Så många faktorer gör fattigdom särskilt farligt i pandemin. Trångboddhet, bristfälliga hygienmöjligheter, mindre tillgång till så väl sjukvård som information.

”Tre respiratorer per en miljon människor”

Exemplen organisationen lyfter fram är förskräckande.

”I Mali finns tre respiratorer per en miljon människor. I Zambia, en läkare på 10 000 personer.” Flyktingar i olika läger är särskilt utsatta, och alla de i krigsdrabbade områden.

Det kan komma att finnas 25 gånger fler patienter i behov av intensivvård än det finns tillgång till sjukhusbäddar i utvecklingsländerna, konstaterar forskare från Imperial College i London i en aktuell rapport.

Oxfam föreslår en rad förebyggande åtgärder, för att inte de mest utsatta ska hamna i den “största humanitära krisen sedan andra världskriget”.

Däribland märks bland annat investeringar i tillgång till rent vatten och handtvätt, ekonomiskt stöd till utrustning och nya vårdjobb, samt avlastning i olika vårdkostnader. Det går att hänvisa till erfarenheterna i kampen mot ebolaepidemin, och se att flertalet länders bidrag hjälpte till att stoppa virusets dödliga framfart.

Dragkamp om utrustning

Men parallellt pågår en dragkamp mellan många länder – samt även inom länder – om bland annat sjukvårdsutrustning, eftersom de mest basala skydden inom vården är en bristvara på många håll.

Den ekonomiska krisen slår hårt över hela världen, med en våg av varsel och stor oro. Det kommer att vara svårare än annars att skaka fram alla resurser som behövs.

Men den rikare delen av världen kan inte blunda för vad de fattigaste står inför.

Solidaritet är också ett sätt att bromsa en pandemi.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.