Hög elräkning i söder är inte Norrlands ansvar

Den som säger nej till vindkraft får räkna med dyr el

När människor i södra Sverige svär över sina elräkningar har de faktiskt delvis sig själva att skylla. Röstar man fram lokala politiker som stoppar utbyggnaden av nya kraftverk är det inte så konstigt om elen till sist blir en bristvara. Och bristvaror är dyra.

Sveriges Radio har frågat kommunpolitiker längst Bottenviken hur de ställer sig till vindkraftsbyggen till havs. Det visar sig att de ledande politikerna i bland annat Piteå, Sundsvall och Timrå kan tänka sig en utbyggnad utanför kommunens kust.

Del av vinsten

Förutsättningen är att lokalsamhället får en rimlig del av de vinster som genereras. Men framför allt handlar det om klimatet. Samhället måste ställa om, och det kommer att kräva massor av el. Den behöver produceras någonstans, och den som säger nej till vindkraft i närheten borde rimligen svara på frågan var den borde byggas istället.

I alla fall om man vill att det ska fortsätta att finnas el till ett rimligt pris i kontakten.

Det handlar inte bara om hushållens elräkningar. El är basen för den gröna omställning industrin i Sverige just nu genomgår. Det byggs fabriker och planeras för framtiden i orter som Skellefteå, Boden och Gällivare. Tillgången till energi skapar jobb och den skapar en framtidstro.

Brister i kraftnätet

Att elen i södra Sverige är dyrare än i norr beror på brister i kraftnätet. Men det beror också på att de som fattar besluten har räknat med att Norrlands älvar och vindkraftverk ska lösa problemen för de mer tätbefolkade delarna av Sverige. I stort sett utan någon motprestation eller någon ersättning till de människor som bor i norr.

Det kan vara slut med det nu. Industrisatsningarna i norr kommer att behöva det mesta av den el som produceras. Vill Göteborg ha en batterifabrik eller stockholmarna ström till sina espressobryggare måste de nog acceptera att mer el produceras i närheten.

Planerna finns

I närtid betyder det vindkraft. Det finns till exempel planer på kraftverksparker både på Västkusten och i havet utanför Stockholm. Men protesterna har blivit hårda.

Det duger förstås inte.

När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark pratade om en omvänd flyttlasspolitik för att tvinga människor till Norrland kritiserade vi henne. Det kändes inte som ett seriöst sätt att möta kompetensbehoven i de nya industrierna. Men fortsätter lokalpolitiker i södra Sverige att säga nej till vindkraftsbyggen kommer kanske Nordmark ändå att få rätt.

Då lär många människor helt enkelt tvingas flytta dit elen och jobben finns.


Den gröna omställningen gör att behovet av el växer både för hushållen och för industrin. Samtidigt säger många lokalpolitiken, framför allt i södra Sverige, nej till energiinvesteringar som vindkraftsbyggen.

Är det rimligt att Norrland ska fortsätta att leverera kraft till södra Sverige när behoven ökar också i norr?

I chatten diskuterar Ingvar Persson kärnkraft, vindkraft och elpriser med läsarna.

  • Ingvar Persson
    25 april 2022

    Klockan har passerat halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit i samtalet.

  • Ingvar Persson
    25 april 2022

    Hej Adam.

    Jag delar din oro. Det behövs system för att lagra energi och för att täcka konsumtionstoppar. Vätgas pratas det ju om, liksom system där man kan pumpa upp vatten när det är överskott. Dessvärre får det inte så mycket uppmärksamhet. Många politiker tycker att det är roligare att fortsätta att prata om nya kärnkraftverk. Det har de ju gjort sedan de gick med i partiets ungdomsförbund.

  • 25 april 2022

    Tråkigt att vindkraft stoppas men att Norrland har så mycket billigare el beror väl främst på vattenkraften? Även när det är vindstilla så sticker inte priset iväg i norr särskilt mycket.

    Jag är lite oroad över att vi har för lite planerbar energi i Sverige.

    Adam
  • Ingvar Persson
    25 april 2022

    Hej Jonny.

    Jag håller till stora delar med dig, även om jag tror det blir svårt att lova ett pris till alla.

    Men jag hoppas framför allt att ditt resonemang också hänger med till den dag det är dags att diskutera kommunal skatteutjämning och villkoren på den svenska landsbygden.

  • 25 april 2022

    Min fråga är om det ska vara ETT Land?

    Eller kanske det är dags för utbrytarregioner?

    Ingen export av spannmål till Norrland!

    Inte från Småland i varje fall!

    Vart tog solidariteten vägen?

    Väldigt farligt resonemang

    Ett land med samma rättigheter och skyldigheter och samma priser för dess befolkning 👍

    Jonny Nilsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.