Klimatkrisen stjäl ditt morgonkaffe

Hög tid att börja bry sig mer om klimatet

År 2050 är det inte säkert att vi kommer kunna dricka kaffe

Den stora klimatrapporten från FN:s klimatpanel visar att klimatförändringarna påverkat världen enormt. Vi har endast tio år på oss innan vi kommer passera Parisavtalets mål om max 1,5 graders temperaturhöjning, om vi fortsätter med utsläpp i samma takt. Samtidigt är svenskar mindre oroade än andra länder när det kommer till effekterna av klimatförändringar, trots att många tror att vi nått en så kallad 'tipping point', det vill säga oåterkalleliga effekter. Det vi ser nu i form av extremväder är tyvärr bara början. I framtiden kommer vi inte ens kunna njuta av en kopp kaffe på morgonen.

Utslagna kaffeodlingar

Fairtrade rapporterar att klimatförändringarna kommer påverka kaffeodlingar på grund av ett torrare och varmare klimat. I den takt vi ser nu kommer många kaffeodlingar vara utslagna år 2050. Även bananer kan komma att utrotas, då de inte heller tål det varmare klimatet som kommer med klimatförändringarna. Att kunna ta med en banan på utflykten eller som mellis i skolan kommer då inte vara en möjlighet. Inte heller morgonkaffet vi svenskar så gärna dricker. I Sverige dricker vi näst mest kaffe i hela världen, efter Finland.

Vi ser redan effekterna av klimatförändringarna runtom i världen, men också i Europa - extrema skyfall i västra Tyskland där minst 190 personer omkom. Även i Belgien förlorade 40 personer livet och i Nederländerna tvingades tusentals att fly från sina hem. Även här i Sverige har det regnat rejält. Vad som normalt hade varit en månads regn kom på ett enda dygn i Dalarna och Gävleborg. Översvämningskatastrofer kommer bli allt vanligare med den globala uppvärmningen.

Högre miljökrav

Det är därför hög tid att vi börjar bry oss mer om vad som händer med klimatet. Att vi vågar ställa högre krav på både politiker och företag. Visst finns det mycket vi kan göra som individer, exempelvis att välja ekologiska och certifierade produkter, även om det kommer krävas en omställning på en högre nivå för att sakta ner klimatförändringarna. Det finns en del vi kan göra som individer. Men klimatkrisen är inte ett individuellt ansvar. Utan ska vi undvika en katastrof - och utslagna kaffeplantager - kommer det krävas åtgärder på en samhällsnivå. Vi behöver exempelvis fasa ut fossila bränslen, nya lagar som reglerar företagens utsläpp och ha mer hållbar energi.

Även om de största direkta effekterna av klimatförändringarna sker runtom i världen, så ser vi en början till det här i Sverige också. Majoriteten av maten vi äter kommer från någon annanstans i världen, så klimatförändringarna kommer påverka oss mer i framtiden. Frågan är egentligen hur värd ens morgonkopp kaffe är att kämpa för.