USA:s kvinnofientlighet är ett hot mot oss alla

Kan mista den grundlagsskyddade rätten till abort

Publicerad 2022-05-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstration utanför abortkliniken i Austin

Nu kan USA kraftigt inskränka friheten för halva befolkningen. Läckta dokument från högsta domstolen visar att en majoritet av domstolens nio ledamöter vill häva abortgarantin. Konsekvensen kan bli att nära hälften av landets delstater helt eller delvis förbjuder abort.

De konservativa inom främst republikanerna har länge haft en offensiv mot rätten till abort. Samtidigt har republikaner lovat att aborträtten inte är hotad, partiet vill bara skruva åt den. Ett tomt löfte, som det ser ut nu.

Lag från 70-talet

Dokument läcker mycket sällan från USA:s högsta domstol, men nu kan alltså tidningen Politico publicera ett utkast på förslaget. Det handlar om att upphäva Roe mot Wade-domen. En dom från 1973 som garanterar kvinnor att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Flera delstater har gjort allt för att runda lagen, men det här skulle vara spiken i kistan för den amerikanska aborträtten. En rättighet som borde vara självklar för alla nationer som vill kalla sig demokratiska.

Det som sker i USA visar också vad vi behöver vara vaksamma på. När politiker pratar om att inskränka rättigheter för delar av befolkningen, eller ser på demokratiska självklarheter som hot, ska vi dem på allvar.

Anti-abortlobbyn är stark i USA, och den försöker påverka resten av världen. Även Sverige.

Vägrade utföra abort

I ett uppmärksammat fall från 2018 ville en barnmorska vägra att utföra aborter och även vägra att sätta in preventivmedel. Fallet hade uppbackning från USAs största anti-abortrörelse– Alliance Defending Freedom, ADF.

När det gäller våra politiker har Lars Adaktusson (KD) röstat emot abort 22 gånger i Europaparlamentet. Han var den enda svensken i parlamentet som röstade emot fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.

Det som händer i USA är en varning till alla som inte tror att rättigheter kan dras in och avskaffas. De som viftar bort hot om demokratiska inskränkningar som enskilda fall av extremism. Det var precis det man trodde om Donald Trump. Sedan blev han president.

USA är förstås inte det enda landet som går åt fel håll när det gäller jämställdhet och aborträtt. Men det blir svårt med en sådan kvinnofientlig hållning i landet, samtidigt som man försöker vara ett demokratiskt föredöme i resten av världen.