Mejla

Joanna Abrahamsson

Avgifter och stängsel stänger ute vanligt folk

Rädda allemansrätten innan det är försent

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svampplockning.
Svampplockning.

LEDARE

"Hit, men inte längre" är budskapet när privata markägare leker polis och sätter upp egna förbudsskyltar. Radioprogrammet P1 Morgon berättade i veckan om det här utbredda fenomenet; förbudsskyltar på Fårö, stoppa cyklister från delar av Sörmlandsleden, årskort på stränder, stängsel och grindar.

Frivillig spåravgift

Spåravgift för längdskidåkning är också omdiskuterat och har prövats av Förvaltningsrätten som konstaterade att Luleå kommun i det fallet hade rätt att ta ut en avgift. Enligt Naturvårdsverket är det förbjudet att sätta upp skyltar i områden som har betydelse för friluftslivet, längs till exempel en väg ska man kunna röra sig fritt. Så skyltar och stängsel är egentligen ett slag i luften, men fyller säkert sitt syfte och skrämmer iväg ovana naturbesökare.

Inte heller går det att tvinga någon att betala avgift för att beträda naturen, men bara signalen om det är nog så olustig. Vad blir nästa steg? Vandringsleder ska inte kommersialiseras som vilken vara eller tjänst som helst.

Segregerat friluftsliv

Friluftslivet är redan segregerat som det är och varken avgifter eller grindar hjälper till att lösa det problemet. Faktum är att kommunala avgifter för friluftsliv kostar mer än det smakar. Folkhälsan blir ännu sämre, den ensamstående mamman har inte råd och det blir en dyr nota för samhället i längden.

Allemansrätten säkerställer allas rätt till naturen, som att plocka bär och svamp, men det betyder frihet under ansvar. Rätten är nästintill världsunik för Sverige och är sedan 1994 inskriven i grundlagen. Den är väl värd att bevara i ett stort land med mycket vacker natur och goda chanser till friluftsliv året om.

Klassfråga

När allemansrätten naggas i kanten av självutnämnda paragrafryttare som gör allt för att stänga ute andra från naturen måste ansvariga gripa in. Tillgång till skog, mark och stränder får inte bli en klassfråga där enbart rika får chans till upplevelser och rekreation. I USA är skyltar med "privat område" vardag sedan länge, så låt det bli en varningsklocka.

Strandskyddet är redan en het potatis i politiken som delvis hänger ihop med allemansrätten. Vid nästa förhandling om frågan borde därför regeringen och övriga berörda ha med en punkt på dagordningen om att säkerställa en kostnadsfri allemansrätt utan påhittade förbud.


På flera håll i landet begränsas allemansrätten genom att privata markägare sätter upp förbudsskyltar och stängsel. Vad tycker du om det här fenomenet och om avgifter för att få vistas i naturen?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem får egentligen vara på Saltkråkan?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allemansrätten

Sverige

USA

Förvaltningsrätten

Naturvårdsverket

Friluftsliv