1980-talet känns inte så avlägset

För den tillfälliga besökaren på väg mellan Stockholm och Oslo framstår Karlskoga kanske som några rödljus längst E18. För mig är det platsen för några viktiga ungdomsår. Sex terminer i gymnasiet, mitt första jobb efter skolan och utgångspunkten för tolv månaders militär grundutbildning, bland annat.

Det var i Karlskoga jag första gången hörde Bruce Springsteen sjunga “The River” och Per Gessle “Flickorna på TV2”.

Vi pratar om tidigt 1980-tal.

Varje tid tycks ha sin fråga där moraliska principer och stora ödesfrågor krockar med praktiska hänsyn. I dag handlar det om asylrätten och flyktingfrågan. På den tiden gällde det vapenexporten.

Det var en dramatisk tid att bli vuxen i. I södra Afrika, Mellanamerika och Afghanistan pågick fortfarande kampen mot kolonialismen. Ordet “befrielserörelse” kunde användas utan vare sig ironi eller associationer till korruption och maktmissbruk.

Kapprustning

Ronald Reagan bedrev kapprustning mot Sovjet på den europeiska kontinenten. Och Margaret Thatcher fick i Falklandskriget den perfekta uppladdningen för nyval.

Det var antikärnvapendemonstrationer och solidaritet med Nicaraguas folk. Mikael Wiehe och Björn Afzelius.

Själv fyllde jag 20 år 1982.

Karlskoga i östra Värmland var på sätt och vis också en dramatisk plats att bli vuxen på. Nu är jag tillbaka, inbjuden av några av mina lärare från gymnasieåren för att tala på den humanistiska föreningen.

Det väcker en del minnen.

En vän från den tiden berättade hur hon som högstadieelev deltagit i en fredsmanifestation. Tidningen publicerade en bild av henne tillsammans med Maj-Britt Theorin.

Dagen efter blev hennes mor utskälld när hon kom till jobbet på Bofors. Sådan var stämningen.

Vapentillverkning

Samhället är byggt på vapentillverkning. Då pågick förhandlingarna med Indien om över 400 pjäser av haubits 77b. I slutet av 80-talet exploderade (förlåt ordvalet) den affären i en muthärva som fortfarande inte släppt taget om indisk politik.

Men framför allt präglades 1980-talet i Karlskoga av vapensmuggling. 1984 lämnade Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen in en polisanmälan mot Bofors för att ha sålt luftvärnsrobotar till Dubai och Bahrain, via Singapore.

Vi lever ju i en tid när bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien nästan passerar. En tid när regeringen oblygt säljer flygplan åt SAAB. Det kan vara svårt att förstå vapenexportens sprängkraft (förlåt igen) i svensk 80-talspolitik.

Hela Karlskoga

Från toppen av Rävåsen syns hela Karlskoga. Här står en väldig fartygskanon med eldröret riktat ut över staden.

Pjäsen kommer från pansarbåten Sverige, eller F-båten som den kallades när den politiska striden stod som hårdast runt 1910.

Pansarbåten spelade en central roll i det som förhoppningsvis blev den svenska högerns sista försök att stoppa demokratin.

1986, när Boforsaffären var som hetast, fick Karlskogas socialdemokrater idén att placera kanonen från pansarskeppet där alla måste se den.

Utifrån såg det nog ut som arbetarrörelsen i kanonstaden förnekade problemen eftersom haubitsar och robotar levererade jobb och inkomster. Som jag minns det var stämningen mer sammansatt.

De vapen som producerades i Karlskoga skulle trots allt först och främst försvara Sverige. Precis som värnplikten kunde verkstäderna i Bofors uppfattas som ett skydd för demokratin.

Arbete på fabriken

Många av mina vänner arbetade varenda dag på fabriken.
1980-talet kan verka avlägset, men när det gäller internationell säkerhetspolitik känns oroväckande mycket igen.

Nordkorea har åter gjort kärnvapenhotet till en skrämmande aktualitet. I Vita Huset sitter en president som vill bygga murar och som håller alla alternativ öppna.

I Kreml sitter en annan president som redan ändrat Europas gränser med våld. Det trodde vi var ett avslutat kapitel.

Partierna tävlar om att anslå pengar till försvaret. I förra veckan skickade Rekryteringsmyndigheten ut de första nya mönstringsbreven.

Det går bra i Karlskoga, precis som i resten av Sverige. Sven-Olov Axelsson är kommunstyrelsens ordförande. Också honom känner jag sedan länge.

När vi träffas i hans hörnrum vid torget berättar han om byggplaner och ökad befolkning. Just nu finns konkreta projekt som skulle innebära 400 nya bostäder i Karlskoga, bland annat i mycket attraktiva strandlägen.

En del av branschen

Försvarsindustrin har kanske inte samma dominerande ställning som för 30 år sedan, men i Karlskoga är den fortfarande viktig.

Samtidigt omges vapenindustrin allt jämt av rykten om mutor, osunda affärsmetoder och tvivelaktiga affärskontakter. Det tycks vara en del av branschen.

Regeringskansliet arbetar med - eller bråkar om - en lagrådsremiss med nya regler för vapenexporten.

Frågan är om svenska vapen ska kunna säljas till diktaturer och länder där mänskliga rättigheter slås ner, som Saudiarabien. Om inte kommer försvarsindustrin tvingas flytta sin forskning utomlands, hotade SAAB-chefen Håkan Buskhe häromdagen.

1980-talet kanske inte är så avlägset, tänker jag när jag konstaterar att den blå Boforsskylten sitter kvar där den brukade sitta.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln