Stefan Löfven sitter still i båten

Men maktbalansen gentemot MP sviktar

Stefan Löfven håller pressträff med sin nygamla regering.

Stefan Löfvens ledarskap präglas av stor uthållighet och en väl utvecklad förhandlingskonst. Statsministern gör inga förhastade beslut och det var därför väntat att regeringen i dag fick samma laguppställning som tidigare. Inte heller hade han vågat sig på att omförhandla ansvarsområden mellan de två regeringspartierna.

Undantaget är att ingen ersätter tidigare landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Hon behövs som en av Hallands riksdagsledamöter när det ska röstas om höstbudgeten.

Den tillfälliga portföljen blir nu permanent hos bondsonen och näringsminister Ibrahim Baylan, ett av de mest erfarna statsråden som dock varit väldigt osynlig de senaste åren. Nu får han istället en nyckelroll. Strandskydd och skogsfrågor är känsliga i äktenskapet mellan Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP). Baylan är rätt person för att lirka sig fram och medla i denna snårskog av skilda intressen, något han också var öppen med på pressträffen.

Regeringsombildningen visar också att Löfven har fullt förtroende för sina ministrar. De har tagit ansvar under en tid med pandemi, regeringskris och politiskt spel. Annars är en större ombildning alltid ett smidigt sätt att låta ett statsråd relativt lugnt få backa ut ur rummet. Värre är att tvingas avgå i strålkastarljus på egen hand.

När en minister nu lämnar och inte ersätts ruckas maktbalansen i regeringen. S har en statsminister och 16 statsråd och MP behåller sina fem. Att maktbalansen skiftar är ett signalvärde som spelar roll både i interna förhandlingar och för väljarna. Den nya fördelningen av statsråd ger MP en extra skjuts och proportionerna är långt ifrån det faktiska resultatet i riksdagsvalet 2018.

Det har varit ett minst sagt skakigt och osäkert politiskt läge och nu behöver Stefan Löfven samla sig och fundera under sommaren. Redan i dag pekade han ut regeringens kommande prioriteringar, konkret sakpolitik med fokus på jobb, trygghet, klimat och välfärd. Hösten lär dock bjuda på överraskningar, både i omvärlden och på hemmaplan.

Riksdagens öppnande i september är en andra chans att toppa laget innan valet 2022. Då kan det bli en ny landsbygdsminister för att stabilisera jämvikten, riksdagsledamot Anna-Caren Sätherberg (S) från Jämtland kan vara en kandidat till den posten.

Samtidigt vore det önskvärt med en omförhandling av några ansvarsområden i regeringen. Det är 15 år sedan S styrde kulturen och här har Löfven en fin chans att på allvar ta tillbaka en socialdemokratisk hjärtefråga som en del av samhällsbygget. Det krävs när SD i en del kommuner petar i den fria konsten och högerextrema attackerar folkbildningen. I längden är det ett allvarligt hot demokratin och mänskliga rättigheter.