Mejla

Eva Franchell

Måste adoptera sina egna barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barn har rätt till alla sina föräldrar. Observera att detta är en genrebild.
Foto: Colourbox
Barn har rätt till alla sina föräldrar. Observera att detta är en genrebild.

Med sina två barn flyttade Merethe och Ylva Kleiven från Norge till Sverige. Genast hörde svenska myndigheter av sig och förklarade att om de skulle bo här var de tvungna att adoptera sina egna barn.
Det är SVT som berättar om Merethe och Ylva som fått barn med hjälp av insemination. I Norge var de föräldrar till sina barn, men här i Sverige godkändes de inte som föräldrapar eftersom de genomgått assisterad befruktning utomlands. Här skulle de registreras som två ensamstående mammor med varsitt barn.

Krävs en man

Om Merethe varit man - eller om Ylva varit det - hade de inte mött samma motstånd. I Sverige krävs det en man för att föräldrar ska räknas som föräldrar.

Sådan är lagen.
Om en kvinna som föder ett barn är gift med en man förutsätter lagstiftningen att han är pappan, det kallas för faderskapspresumtion. Om en kvinna som föder ett barn är gift med en kvinna menar lagstiftningen att pappan är en spermadonator och att det inte finns någon ytterligare förälder. Vi har ingen moderskapspresumtion.
Det här är en mycket moralisk lagstiftning och givetvis härstammar den från Alliansregeringen där Kristdemokraterna hade ett stort inflytande. I Sverige görs det fortfarande skillnad på olikkönade och samkönade äktenskap.

Vem är pappan?

Kristdemokraterna anser att varje barn måste ha en mamma och en pappa och att barnet har rätt att få information om sitt genetiska ursprung. Och givetvis har varje barn rätt att få svar på sina frågor.
Men ärligt talat, hur säker kan man egentligen vara på ett faderskap? Berättar alla heteropar vem som verkligen är pappan, ja frågan är om alla pappor ens själva vet vem som är pappan? Är inte sannolikheten då större att två mammor berättar hur barnet kom till, förr eller senare kommer ju barnet med två mammor att ställa frågan.
Faderskapspresumtionen är ett gammaldags sätt att skapa ordning på en osäker marknad. Arv och försörjning regleras för barnets bästa och naturligtvis har barn till samkönade föräldrar samma rätt att växa upp i ordning och reda.

Måste vara pinsamt

Den rödgröna regeringen ärvde Kristdemokraternas konservativa syn på föräldraskapet. Förre partiledaren och socialministern Göran Hägglund konstaterade en gång uppgivet att "det inte går att förbjuda att människor sätter barn till världen". Och så är det, män och kvinnor bildar familj för att de vill ha barn och den kärleken kan ingen förbjuda.
Däremot kan regering och riksdag stifta lagar som ser till barnens bästa och alla barn har rätt till sina föräldrar vare sig de är en eller två, män eller kvinnor. För en socialdemokratisk justitieminister som Morgan Johansson måste det vara närmast pinsamt att föräldrar tvingas adoptera sina egna barn i Sverige år 2017. Sverige måste ha en könsneutral föräldraskapspresumtion. Ryktet säger att Morgan Johansson arbetar på ett förslag. Det är i sådana fall inte en dag för tidigt, barn har rätt till alla sina föräldrar.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.