Systemfel att Sverige har flest miljardärer

De här grabbarna borde göra lumpen, inte äta chark på finkrog

Kanske var våra bordsgrannar barn till några av Sveriges 542 miljardärer, funderar krönikören Daniel Suhonen.

Något är fel med världen. Det var en kväll i förra veckan. En nära vän och jag klarade ut en uppskjuten 50-årspresent. Han hade fått Andrés Stoopendaals smarta och roliga Dunning-Kruger-effekten som vi båda läst. Nu höll vi litteraturcirkel och åt middag på Rolfs kök på Tegnérgatan. En finkrog.

Bredvid oss sätter sig mitt i vår middag ett inte alls skränigt men lite rörigt gäng med fyra gymnasiekillar. Kanske är de låga tjugo någonting. De ska också äta på Rolfs kök. Dricker öl, äter charkbricka. Dyra klockor. Kanske bor de i området eller går i någon av kvarterens privatskolor. De här grabbarna borde göra lumpen, inte äta chark på finkrog, tänker jag. Något är vrickat. Något är absolut snedfördelat.

Kanske var våra bordsgrannar barn till några av de 542 svenska miljardärer som tydligt framträder i Andreas Cervenkas nya bok "Girig-Sverige".

Lätt att bli superrik

Andreas Cervenka, ekonomikrönikör på Aftonbladet, har besvarat frågan vad som egentligen hänt med Sverige. Hur blev det gamla Sosse-Sverige ett Girig-Sverige? För det är slutsatsen när jag nästan febrig lägger undan Cervenkas bok – något är verkligen ruttet i ett Sverige där det blivit så lätt att bli superrik.

Grunden i det nya Girig-Sverige är spekulation. Inte arbete. En ekonomisk politik har de senaste 30 åren gjort att under den officiella retoriken om att det ska löna sig att arbeta är det motsatsen som gäller. Systemet är riggat för att det inte ska löna sig att arbeta. Skatten högre på lönearbete än på vinster och utdelningar.

Kollar man noga i Andreas Cervenkas lista med 542 miljardärer är det många som blivit rika på börsen. Andra har ärvt sin förmögenhet. Den tredje gruppen, förutom de gamla industriägarna, är inte sällan före detta politiker som tjänar pengar på att utnyttja det politiska systemet genom att äga friskolor eller samhällsfastigheter. Genomgående är det en fräckhet som avslöjas, en ohemul girighet, ett rofferi utan gränser. Allt med mycket låg beskattning. Resultatet ett extremt ojämlikt Sverige. Politiskt en tickande bomb.

Absurd ökning

Mest slående är den absurda ökningen av superrika. Mellan 1996 och 2021 ökade antalet miljardärer i Sverige med 1 700 procent och deras förmögenheter med 3 000 procent.

På Forbes lista från 2021 var Sverige nummer två i världen för hur mycket dollarmiljardärerna ägde. Cervenka visar att det var en grov underskattning. De 82 svenska dollarmiljarder Cervenka identifierar äger tillsammans 2 418 miljarder. 49 procent av Sveriges BNP.

Mest i världen förmodligen.

Det är för lätt att bli rik i Sverige på allt annat än studier och arbete. För den som ärvt en förmögenhet gäller ingen arbetslinje. Där gäller charkbricka dagen lång.

Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution.