Ledare

Boris Johnson är förbrukad

Premiärministern anklagas för att ha sett till att en ”nära väninna” fått ta emot över 1,5 miljoner kronor i skattefinansierade bidrag

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var fel av Boris Johnson att stänga parlamentets underhus
Det var fel av Boris Johnson att stänga parlamentets underhus

LEDARE

Det var fel av Storbritanniens regering att stänga parlamentets underhus ända fram till mitten av oktober. Det beslutade landets högsta domstol i går.

– Rätten kan inte annat än fastslå att beslutet att uppmana Hennes majestät att hemförlova parlamentet var olagligt, lät rättens ordförande Brenda Hale meddela.

Nedstängningen var en strategi för att försöka hindra oppositionen från att stoppa att Storbritannien lämnar EU utan avtal. Boris Johnson vilseledde drottningen om skälen till varför parlamentet behövde hållas stängt extra länge.

Borde fängslas

Kvällstidningen The Mirror skriver att drottningen borde kasta Boris Johnson i medeltidsborgen Towerns fängelsehåla. Det är kanske ingen lösning på Storbritanniens demokratiska underskott, men ger väl en bild av stämningen i landet.

Så vad händer nu?

Talmannen John Bercow öppnar parlamentet på onsdag morgon och det parlamentariska arbetet tas upp igen. Labour-ledaren Jeremy Corbyn – som är i Brighton på partikongress – valde i går att tidigarelägga sitt linjetal för att kunna visa att han är tillbaka på jobbet. Det politiska kriget kan fortsätta, men parlamentet har redan lagstiftat för att skjuta upp EU-utträdet så där har oppositionen inte möjlighet att vinna så mycket mer.

Däremot skakas Boris Johnson av en annan skandal. Premiärministern anklagas nämligen för att ha sett till att en ”nära väninna” fått ta emot över 1,5 miljoner kronor i skattefinansierade bidrag och när parlamentet nu öppnar igen så får oppositionen tillfälle att angripa premiärministern med varenda parlamentariskt vapen de har.

Fortfarande störst

Som sakerna utvecklas pekar allting på att Storbritanniens väljare snart kommer gå till valurnorna igen och att slå sönder Johnson auktoritet – hans konservativa parti är ohotat störst i opinionsmätningarna – har högsta prioritet.

Frågan är bara vem som har auktoritet nog att kliva fram och visa ledarskap för landet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hos Labour möts vi av en judekarikatyr

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Boris Johnson

Brexit

EU

Jeremy Corbyn

John Bercow