Dags att lägga ner Försäkringskassan

Anders Borgs ord gäller inte längre

Borgerliga politiker i Sverige har ibland beklagat sig över myndigheter som har svårt att anpassa sig. De brukar säga att statsapparaten vuxit samman med det socialdemokratiska projektet.
Det är möjligt att de haft rätt. En myndighet tycks kunna gå upp i ett politiskt uppdrag på kortare än den det tog arbetarrörelsen att bygga upp välfärdsstaten.

Ta Försäkringskassan som exempel.

I januari fick socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi en utredning om sjukförsäkringen. Förslagen gick bland annat ut på att pröva mot verkliga arbeten när man fattar beslut om fortsatt sjukskrivning. Utredaren tycker också att fler ska få chansen att komma tillbaka till sitt jobb. Dessutom vill han ge möjlighet till fler undantag.

Försäkringen försämrades

Försämringen av sjukförsäkringen var kärnan i Anders Borgs "arbetslinje". Sedan dess har skandalerna avlöst varandra. Dödssjuka har fått ersättningen indragen, människor har hänvisats till påhittade jobb och många har ställts på bar backe.

Ändå har allt fortsatt, också efter regeringsskiftet 2014.

Med en socialdemokrat på socialdepartementet blev rent av kampen mot sjuktalen och sjukskrivningarna ibland effektivare.

Försäkringskassans ledning har med stor energi försvarat systemet. På sina håll bjöds det till och med på tårta när man lyckats fatta riktigt många avslagsbeslut.

Människor for illa

Fackföreningsrörelsen protesterade, människor for illa och tilltron till samhället tog skada.

Därav utredningsförslagen i januari.

Nu gillar Försäkringskassan inte alls planerna. Att ta hänsyn till verkligheten blir krångligt och större chanser att gå tillbaka till sitt jobb otydligt. Fler undantag kan uppfattas som godtycke.

Som om inte det är så dagen system upplevs.

Försäkringskassan topptjänstemän är mest orolig för att sjuktalen ska stiga. Det är som om Anders Borgs ande fortfarande svävar över hela myndigheten.

Sjuka ska vara sjukskrivna

Låt oss vara tydliga. Fler ska kunna vara sjukskrivna. Skälen är uppenbara, inte minst i dag när vi vet att vårdpersonal har tvekat att stanna hemma trots risken för smittspridning. Massor av planerad vård har ställts in. Det betyder längre sjukskrivningar.

Det är däremot inte meningen att sjuka eller utslitna ska gå tillbaka till jobbet och bli ännu sämre. Det är inte heller meningen att den som är för sjuk för att jobba ska tvingas till fattigdom.

Om inte Försäkringskassans ledning kan få in det i huvudet finns det sätt att handskas med myndigheter som inte klarar av att förändras. Ta

Skolöverstyrelsen som exempel. Eller AMS.

En myndighet med en kultur som gör att den inte längre utför sitt uppdrag kan läggas ner och ersättas.

Ardalan Shekarabi måste kanske fundera på det.

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Försäkringskassan måste göra sitt jobb

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    20 maj 2020

    Det fick dessvärre bli det sista inlägget. Jag måste ta itu med andra arbetsuppgifter. Tack alla som har skrivit. Det här är en av politikens viktigaste frågor.

  • Ingvar Persson
    20 maj 2020

    Hej Ewa.

    Hur det är med vårat inflytande vet jag inte riktigt, men jag lovar att Aftonbladets ledarsida kommer att fortsätta att bevaka sjukförsäkringen precis som vi gjort under lång tid. Droppen kanske urholkar stenen.

  • 20 maj 2020

    Hej Ingvar! Kommer du fortsätta skriva och kämpa för oss alla sjuka? Jag tror att ni journalister har en rätt stor makt

    Ewa
  • Ingvar Persson
    20 maj 2020

    Hej Margaretha

    Jag vet. Det du skriver är verkligen ett av de stora problemen med hela debatten om den höjda pensionsåldern. Det måste bara ordnas.

  • 20 maj 2020

    63 år utförsäkrad efter 180 dgr. Du kan ta pension eller gå ner i tid själv sa handläggaren till mig!Har aldrig blivit så illa bemött som jag blev av handläggarna på försäkringskassan.Hur ska det gå framöver med höjd pensionsålder?? Alla som är utslitna och sjuka ska ut på arbetsmarknaden.

    Margaretha

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.