Mejla

Anders Lindberg

”Släpp ingen jävel över bron” är dålig flyktingpolitik

Den ”tillfälliga” lagen var ett hafsverk redan när den skrevs

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den nya flyktinglagen kallades ”tillfällig” när den började gälla den 20 juli 2016. Det var en lögn och alla visste det.

I dag fattar riksdagen beslut om att förlänga den ytterligare två år, tills dess ska nya regler tas fram. Samtidigt införs en liten lättnad, kategorin alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt till familjeåterförening som flyktingar har.

Det politiska budskapet från regeringen är tydligt: vi ska aldrig ha en human flyktingpolitik igen.

Den ”tillfälliga” lagen var ett hafsverk redan när den skrevs. Familjer splittrades avsiktligt för att skrämma bort flyktingar, tillfälliga uppehållstillstånd infördes av samma orsak. Släpp ingen jävel över bron.

”Vi vill inte tillbaka till 2015” sa politikerna från höger till vänster och syftade på att Sverige det året tog emot 160 000 flyktingar vilket inte fungerade.

Men även 2015-retoriken är vilseledande. Europas gränser är för länge sedan stängda. Flyktingarna fastnar i Turkiet eller Libyen eller lever i flyktingläger under fruktansvärda omständigheter.

Svensk flyktingpolitik stänger ute människor vi borde hjälpa och vi sviker en lång tradition som sträcker sig från Finlands krigsbarn över de vita bussarna till att vi räddade människor från Grekland, Ungern, Chile till forna Jugoslavien.

Dessa människor är i dag en självklar del av den mosaik som är Sverige.

När den ”tillfälliga” lagen förlängs idag så har nästan alla röster som talade om humanitet och medmänsklighet tystnat eller hamnat utanför den allt mer främlingsfientliga åsiktskorridoren.

Istället kritiseras KD av SD och M för att de vill underlätta anhöriginvandring. Som att den extrema uppfattningen att barn och föräldrar ska hållas åtskilda är det normala.

Men det är det inte, varken i Sverige eller någon annanstans. Familjer hör ihop.

Debatten om att på marginalen underlätta anhöriginvandring döljer det faktum att dagens votering egentligen handlar om att behålla den strikta politik som infördes 2015 och 2016. Att inte riva den mur som Stefan Löfven lovade att aldrig bygga.

Vad skulle hända om lagen faktiskt var tillfällig?

Antagligen inte så mycket. Det är i dag nästan omöjligt att komma till Sverige genom ett Europa där taggtråden ligger metertjock.

Men en mer human politik skulle värna asylrätten på riktigt och förbättra möjligheterna till integration. Lagens kärna, de tillfälliga uppehållstillstånden, är ett effektivt hinder för människor att komma in i det svenska samhället.

Dagens debatt är ett sorgligt spektakel. Politiker och tyckare har de senaste dagarna tävlat i att vara hårda, säga tuffa saker och peka ut invandrare som problem.

Vad borde då göras?

Svaret är ganska enkelt. Alternativet till att förlänga den ”tillfälliga” lagen är att inte förlänga den.

Vi kanske inte tror det längre, men en annan politik är faktiskt möjlig.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Pojkvännen mördades, nu ska Franco utvisas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingpolitik

Stefan Löfven

Sverige