Putin är det italienska valets verkliga vinnare

Högervågen splittrar Europa

I den svenska riksdagen fortsätter Sverigedemokraterna förhandlingarna om priset för att stödja en ny regering. I den pampiga italienska parlamentsbyggnaden är det Åkessons partikamrat Giorgia Meloni som leder arbetet med att bilda en högerregering.

I Europaparlamentet samarbetar Melonis parti Italiens bröder med bland annat Sverigedemokraterna i partigruppen Europeiska konservativa och reformister.

Snabba att gratulera

Kollegorna från Polen, regeringspartiet Lag och rättvisa, tillhörde de första att gratulera Meloni till segern. Ungerns Viktor Orbán också.

Att partiet har en bakgrund i den italienska nyfascismen har inte avskräckt väljarna. Inte heller att Meloni och, ännu tydligare, hennes politiskt allierade har stöttat Ryssland och Putin. För fyra år sedan fick Italiens bröder fyra procent. I söndags kunde partiet räkna hem var fjärde röst.

Det går en högernationalistisk våg över Europa. Främlingsfientlighet, protektionism och auktoritära lösningar tycks helt enkelt vara många väljares svar på vår tids hot.

Människor drabbas

De som drabbas omedelbart är människor på flykt och minoriteter som till exempel HBTQ-personer. Att Italien får sin första kvinnliga premiärminister kommer inte heller betyda mer jämställdhet. Tvärt om.

Vi kommer inte heller ifrån att högernationalismen kommer att påverka samarbetet i Europa. Och det i ett läge när EU:s grundläggande värden verkligen är under attack. Pandemin, flyktingsituationen 2015 och den nuvarande energikrisen har visat hur skör öppenheten är. Och uppslutningen bakom solidariteten med Ukraina är långt ifrån så stor som EU-ledarna vill ge sken av.

Dessutom har EU en medlem, Ungern, vars politiska system inte längre kvalar in som en fullvärdig demokrati. I alla fall inte enligt Europaparlamentets bedömning.

Behöver pengarna

Optimisterna menar att den nya italienska regeringen knappast kan bråka. Landet behöver varenda euro man kan få i EU-stöd. Frågan är om politiker som Meloni, eller Åkesson, gör den sortens kalkyler.

För någon vecka sedan frågade vi oss vilka krav Jimmie Åkesson kommer att ställa på regeringen när unionen ska rösta om sanktioner mot Ungern. När det gäller Italien behöver vi knappast ställa frågan. Med den nya extremhögerregeringen i Rom kan Viktor Orbán räkna med en säker allierad.

I Kreml ser Vladimir Putin nya möjligheter att skapa motsättningar kring sanktionerna mot Ryssland och stödet till Ukraina. Det italienska valets verkliga segrare finns i Moskva.