Kristersson får inte ge efter om kärnvapnen

Skulle inte vara det första löftet som bryts

Ulf Kristersson

Sverige har sedan 60-talet tagit tydlig ställning emot kärnvapen och jobbat för en nedrustning. Att vi skulle ändra oss i frågan om ett Natomedlemskap var långt ifrån en självklarhet. En förutsättning för att skiftet kunde ske var just möjligheten att Sverige inte måste ha kärnvapen på svenskt territorium.

Frågan om ett svenskt medlemskap i Nato var en bred politiskt överenskommelse som även Ulf Kristersson var med på. Det finns dessutom också ett folkligt motstånd mot kärnvapen i Sverige.

Oklara besked

Nu verkar det som att han svajar i frågan.

– Det ska inte vara bara diktaturer och farliga stater som förfogar över de allra farligaste vapnen, säger Ulf Kristersson i en intervju i Aftonbladet.

Det får en att undra om Kristersson öppnar upp för kärnvapen på svenskt territorium. I intervjun fortsätter han med att han inte är någon anhängare av det svenska arbetet med FN:s kärnvapenförbud.

Brutna löften

Under sina första veckor som statsminister har Kristersson redan hunnit bryta flera vallöften. Det blev inget elprisstöd till 1 november. Det blev knappt heller några billigare drivmedel. Bensinpriserna som enligt oppositionen skulle sänkas med omkring 6 kronor har sänkts med 14 öre.

I ljuset av detta är det lätt att också bli orolig över Kristerssons senaste uttalanden om kärnvapen.

Bryts det här löftet blir det ytterligare ett svek mot väljarna. Att inte ha kärnvapen i Sverige var för många en förutsättning för att söka medlemskap över huvud taget. Ska Kristersson lägga om den linje krävs en ordentlig enighet mellan partierna i riksdagen.

Inget Natokrav

Frågan om kärnvapen i Sverige kom även upp på en presskonferens med överbefälhavaren Micael Bydén i tisdags. Det kommer också i samband med att Nato visat skepsis mot att Sverige deltar som övervakare av FN-konventionen om kärnvapen.

Att vara medlem i Nato med förbud mot kärnvapen i det egna landet är inte något nytt påhitt. Både Norge och Danmark har det inskrivet i sina avtal med Nato. Att Finland inte vill ha ett sådant krav betyder inte att vi som självständig nation behöver svika våra egna värderingar.

Nato har inte ens krävt detta av Sverige. Trots det har Kristersson nu lämnat walk over i frågan.

Följ ämnen
Nato

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln