Mejla

Jonna Sima

 Polisen måste sätta stopp för nazisterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade i Borlänge på första maj 2016.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade i Borlänge på första maj 2016.

Natten till i söndags fick Skurups kommunalråd, Pierre Esbjörnsson (S), sin bil sönderbränd intill sitt hem. Polisen utreder händelsen som mordbrand och hatbrott. En symbol för nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ­hade sprejats på Esbjörnssons garage. Det handlar med största sannolikhet om ett politiskt terrordåd.

Vill störta demokratin

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, låg bland annat bakom den våldsamma attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Rörelsens mål är att störta det demokratiska samhället.

– Skivarp har blivit en arena för kampen mellan nazister, rasister och vi som vill stå emot detta, sa regionpolitikern Niels Paarup-Petersen (C), på en manifestation mot främlingsfientlighet i våras. Skivarp är ett samhälle i Skurup kommun där de driver ett kommunalt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Upprepade gånger har det utsatts för hot och trakasserier. Personer har varit där och gjort Hitlerhälsning, altandörren har stuckits i brand och högerextrema ­Soldiers of Odin har patrullerat utanför HVB-hemmet.

Borde kunna identifieras

Tidigare i år satte NMR upp affischer på Socialdemokraternas lokal i Skurup. Budskapet ”Reserverad för landsförrädare” illustrerades av en snara hängande från en lyktstolpe. Enligt Expo har ledare från Soldiers of Odin gått över till Nordiska motståndsrörelsen och även medlemmar från numera nedlagda Svenskarnas parti har sökt sig till organisationen. Kretsen är ­liten och om dessa personer ligger ­bakom terrordådet borde polisen rimligen ­kunna ta reda på vilka de är.

Attentatet mot Pierre Esbjörnsson riktar sig direkt mot det öppna samhället. Inhemsk terrorism måste få högsta ­prioritet hos polisen. Det måste bli ett stopp för nazisternas härjningar.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.