Idag väljer vi hoppets eller hatets Sverige

Valet 2018: Valrörelsen blev en berättelse om två Sverige

Hotade S-politikern: som att säga "vi ska samtala med Adolf Hitler, men bara om hur vi bygger bra motorvägar".”

Valrörelsen blev en berättelse om två Sverige. I det land som drömmer och längtar sitter Greta Thunberg, 15 år, med en handskriven skylt "Skolstrejk för klimatet" utanför riksdagen.

Aftonbladets ledarsida träffade henne i torsdags på Mynttorget där hon fått tillstånd att sittstrejka mellan en glasskiosk och en portabel reklamskylt för sightseeing.
– Jag sitter här fram till valet, sen går jag tillbaka till skolan, säger hon.

Greta Thunberg är väldigt kunnig i klimatfrågan och har läst allt hon kommit över i böcker, på nätet och på Youtube. Idén att strejka utanför riksdagen fick hon i somras, berättar hon. Under valrörelsen har hon blivit intervjuad av allt från svenska medier till BBC och The Guardian. Under de tre veckor som gått har hon även fått en hel del sällskap. "Vi har rest från Småland" står det på en skylt och ett tiotal personer har slagit sig ner på stenläggningen.

Greta Thunberg

Engagerade människor

- Människor måste få insikt om hur allvarlig situationen är för klimatet. Det behövs en snabb omställning. Jag hoppas politikerna lyssnar, säger hon.

Vårt folkstyre bygger på stabila institutioner, oberoende domstolar, fri press och mänskliga fri- och rättigheter. Makten i den liberala demokratin är delad på flera händer eftersom absolut makt är farlig. Men ytterst vilar denna ömtåliga skapelse på engagerade människor som likt Greta Thunberg gör sin röst hörd och försöker vinna andra för sin sak. Valrörelsen är full av dem, medmänniskor från alla partier som lägger sin dyrbara fritid på att sätta upp valaffischer, stå i valstugor, ringa väljare, dela ut flygblad och till och med kandidera till kommunfullmäktige.

Det kan tyckas som en otacksam uppgift och de får sällan något tack. Men utan dem vore demokratin blott ett tomt skal.

"När samhället hotas av mörkermän som kränger idén om systemkollapsen för att söndra och härska, så erbjuder biblioteken den raka motsatsen." skrev Anna Troberg, ordförande i facket för kultur och kommunikation i veckan.

Det är något som borde stå i alla valanalyser. I tider av falska nyheter, ryska bottar och arga SD-troll behövs kunskap och folkbildning mer än någonsin.

Mörkermän

Veronica Palm

En person som i veckan gav mörkermännen ett ansikte var SD-politikern Bo Hofvander från Halmstad som av Expressen avslöjades ha önskat livet ut Veronica Palm (S). Han ville att hon skulle åka på "en riktigt sabla terroristsmäll, en redig terrorbomb, så både armar och ben flyger av henne".

Jag träffade Veronica Palm dagen efter avslöjandet över en kopp kaffe på Stockholms centralstation. Hon var både skakad och arg.
– Jag vet ju att det inte handlar om mig, jag är en symbol, men det är ändå läskigt. Man känner sig liten, säger hon.

När Expressen ringde var Veronica Palm med sina tre barn och det var först på kvällen som hon hann läsa igenom hela artikeln.

Samma slags hatsidor som Breivik

– Det som slog mig var att det ju är ungefär samma slags hatsidor, samma kommentarsfält där personer som Breivik hämtade sin inspiration. Men också att det här partiet faktiskt kan vara ett regeringsunderlag nästa vecka, säger hon.

I Expressen försvarar Bo Hofvander det han skrivit.
– Det beror naturligtvis på vad Veronica Palm har sagt och gjort, säger han.

När hon läste det bestämde hon sig för att polisanmäla.

– Jag tror inte hoten är något undantag, det är detta det innebär att vara aktiv Sverigedemokrat. Alla med makt i SD kommer från den här myllan och om det lilla vi ser är det som pyser ut undrar man ju hur det ser ut på insidan, säger hon.

Veronica Palm står ofta i valstugan och diskuterar med väljare. Hon märker hur allt fler lyssnar till SD:s budskap.

Kan bli brytpunkt

- Det är SD:s våta dröm att bli normaliserade men även högerns våta dröm att locka arbetarväljare och kunna genomföra sitt systemskifte. Den demokratiska högern hjälper i dag i praktiken till med normaliseringen, säger hon.

Valet kan bli en brytpunkt.

- Att prata med SD om sakfrågor är som att säga "vi ska samtala med Adolf Hitler, men bara om hur vi bygger bra motorvägar". Det funkar ju inte så, är de inne är de inne, säger hon.

Valrörelsen har till stor del handlat om Sverigedemokraterna och ifall de borgerliga partierna är beredda att bilda regering även om de är beroende av Jimmie Åkesson. Samtidigt har SD ansträngt sig för att verka så ofarliga som möjligt. Valaffischerna har inte ens något budskap, bara texten "#SD2018".

Men när Jimmie Åkesson skulle kommentera orsaker till arbetslöshet bland invandrare i fredagens slutdebatt i SVT föll fernissan av.
– Jo, för de är inte svenskar, för de passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa han.

Övriga debattörer tappade hakan och SVT fick efteråt ta avstånd från uttalandet.

Ingen ”demokratisk rasism”

– Det finns ingenting som heter demokratisk rasism, säger Stieg Larsson, författare till Millennium-trilogin, i dokumentären om honom, "Mannen som lekte med elden", som går upp på biograferna om ett par veckor.

Precis så är det. SD är inte demokrater, i varje fall inte i vanlig västerländsk mening. Deras företrädare hyllar gärna det auktoritära Ungern och ser fri media som en politisk motståndare. Den "förändring på riktigt" som partiet lovar handlar om auktoritära och nationalistiska idéer som inte haft fäste här sedan andra världskriget.

"Det är allvar nu" står det på Centerpartiets affischer. Men Annie Lööf håller dörren öppen till att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister även om han är beroende av SD. Vill man vara säker på att stoppa Jimmie Åkesson kan man därför inte rösta borgerligt.

DN:s nöjesorakel Fredrik Strage, som aldrig förut röstat på Socialdemokraterna, beskrev målande vanmakten hos många till höger: "...det finns en viss risk att Annie Lööf förr eller senare tänker: ”Hmm... om min idol Margaret Thatcher kunde dricka te med Augusto Pinochet utan att bli fascist så borde jag kunna samarbeta lite med Jimmie Åkesson.”

Centerpartiets affisch ljuger inte, det är allvar nu och avgörandet ligger helt i våra händer. I dag väger allas röster lika tungt - och allas ansvar är lika stort.

Det är på dig det beror.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.