Gränspendlarna offrades för Norges handlingskraft

Det är hög tid att Solberg tar sitt ansvar

Det handlar om 6 000 personer. I en pandemi som isolerat människor och kostat liv kan man kanske inte ens säga att de är särskilt hårt drabbade. Ändå har situationen varit orimlig.

I natt är det meningen att saker ska bli lite mer som vanligt, i alla fall för några.

Vi talar om gränspendlarna mellan Norge och Sverige. Människor som byggt sitt liv och sin vardag på att åka över gränsen mellan Sverige till Norge för att arbeta.

Eller kan vi tala om en gräns?

Det är ju inte så det har uppfattats i praktiken. Den nordiska arbetsmarknaden har varit gemensam sedan 1954. Människor har rört sig fram och tillbaka mycket längre än så. I gränstrakterna är det inte ovanligt att familjebanden löper kors och tvärs mellan länderna.

Öppenheten har varit bra

Öppenheten har skapat en kultur och en ekonomi. Den har varit bra för länderna och den har varit bra för människorna.

För en månad sedan stängde den norska staten gränsen för alla utom de som har ett samhällsviktigt jobb. Beslutet har slagit sönder det som byggts upp under många år.

De drabbade har dessutom lämnats utan stöd.

Gränspendlarna är inte arbetslösa eftersom deras jobb finns och väntar på dem. De är inte heller permitterade, eftersom arbetsgivarna i många fall är överhopade med arbete. Men de kan inte komma till sina arbetsplatser och de får ingen lön.

Staten stänger ute

I ett gemensamt uttalande jämför det norska och det svenska LO gränspendlarnas situation med en lockout från den norska staten.

"Det här är en situation som Norge måste lösa", sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark inför ett möte med sin norska kollega Torbjørn Røe Isaksen i förra veckan.

I själva verket är idén stollig. En stängd gräns mellan Norge och Sverige kan inte hålla ett virus ute . Med hundratals mil gräns och ännu fler övergångar kan länderna inte hållas isär. Dessutom fortsätter transporter och handel.

Och för norska skidåkare råder som bekant inget reseförbud.
Gränspendlarna har offrats för att den norska regeringen ska kunna visa handlingskraft.

Konstruktiva samtal

I fredags pratade Stefan Löfven om gränspendlarna med sin norska statsministerkollega, Erna Solberg. Löfven kallade samtalet "konstruktivt". På politikerspråk kan det betyda nästan vad som helst. Den norska statsministern lovade i alla fall att öppna gränsen, men bara för dagpendlare. Veckopendlare är fortsatt utestängda. Och osäkerheten består.

De nya reglerna ska börja gälla redan i natt.

Erna Solberg och Stefan Löfven.

Gränsen måste så fort som möjligt öppnas. De som väntar på att få komma tillbaka till sina arbetsplatser borde få den respekten. Restriktionerna har redan skapat oro. Dröjer ett permanent öppnande kan ekonomi och samhälle i gränstrakterna skadas permanent.

Det skulle inte vara bra för det nordiska samarbetet.

Vi vet inte hur de nya reglerna kommer att fungera. Och de löser inte problemen som en månads utestängning har skapat. Erna Solberg och hennes regering har fortfarande mycket att bevisa när det kommer till gränspendlarnas situation.

Förhoppningsvis ska ändå värmlänningar, jämtlänningar och andra kunna åka till jobbet i morgon bitti.