JA JA JA – kartlägg svenskarnas sexliv

KÄRLEK! I dag går Prideparaden genom Stockholm. Bilden togs på förra årets tåg.

Sveriges regering vill kartlägga våra sexliv. Och det är på tiden!

Folkhälsominister Gabriel Wikström tog i förrgår initiativ till en ny kartläggning av svenskars sexvanor, den senaste gjordes för hela 20 år sedan. 

Blev arga

Sex är så laddat att bara nyheten om kartläggningen gjorde folk arga. Sex är privat! Niklas

Svensson, politisk reporter på Expressen, skrev snabbt på Twitter att han minsann inte kommer att berätta om sitt sexliv för Gabriel Wikström.

Något som säkert Gabriel Wikström är glad över, det är nog inte just Niklas Svenssons sexliv som ministern är intresserad av.

Men sex har aldrig varit privat. I dag går Pride-paraden i Stockholm, ett tydligt bevis på det. Sex utanför heteronormen, alltså att alla förväntas identifiera sig som man eller kvinna och vara intresserad av det motsatta könet, har fördömts. Sex är politiskt i form av preventivmedel, aborter och kritiserandet av kvinnor som har sex. I en kampanj där ungdomar fick ställa frågor om sex var den vanligaste frågan: Har jag varit utsatt för en våldtäkt? Synen på sex påverkar oss alla.

Samhället är dessutom fixerat vid sex. Sex säljer och är en naturlig del av reklam, tv-program och kläder. Tidningar gör kartor över vilka kändisar som legat med vilka.

”Behöver kunskap”

Samtidigt är det sällan det alldagliga sexet diskuteras.

– Sedan den förra kartläggningen har internet slagit igenom och vi träffas på andra sätt. Vi behöver kunskap för att kunna förändra. Om undersökningen exempelvis visar att äldre har frågor om sex, men att läkare inte tar det på allvar, först då kan vi göra insatser, säger Kristina Ljungros ordförande för RFSU, till Aftonbladets ledarsida.

Vi pratar sällan om det vardagliga liggandet. Att diskutera och lära sig och testa sig fram till vad som är njutningsfullt anses vara för privat. Sex lyfts i stället fram när man kritiserar, fördömer eller när vänner efter några glas vin då och då ska berätta sin sjukaste sexhistoria.

Är på tiden

Att göra en ny kartläggning att ha som grund för information och förbättring är på tiden.

Kunskap är grunden till förändring. Oavsett om det gäller att fler ska få njuta eller att preventivt arbeta mot våldtäkter.

Sex och politik hör ihop.