Unga utan framtid är krigets bränsle

28 juni 2014. första världskriget.

Första världskriget har ofta kommit i skymundan av det ­andra. Det senare har ofta setts som en kamp mellan demokrati och diktatur – mellan västs ­civilisation och östs barbari.

Första världskriget framstår mest som obegripligt. Ett hopplöst krig i gyttjiga skyttegravar. Meningslösa offensiver mot välförsvarade befästningar. Miljoner efter miljoner unga som hamnade i namnlösa massgravar.

Många likheter

I dag är det hundra år sedan den österrikiske kronprinsen Franz Ferdinand blev skjuten i Sarajevo. Det var starten på ett krig vars like aldrig tidigare skådats.

Inte långt från Europa pågår i dag krig som framstår som ­lika obegripliga. Mellanöstern och Nordafrika är en krutdurk alltsedan den arabiska våren.

Likheterna med Europa 1914 är många. En av de mest ­intressanta är befolkningens sammansättning.

För hundra år sedan var ­antalet unga rekordstort ­­i Europa. Födelsetalet låg högt under slutet av 1800-talet och barnadödlighen hade sjunkit. 

En väldig grupp unga ville samtidigt in på arbetsmarknaden. När det var omöjligt blev resultatet emigration och ­social oro.

Jättearméer av unga män kunde lätt sättas upp. Respekten för människoliv präglades av samma överflöd.

Samma unga som med ­entusiasm marscherade ut i krig 1914 var de som fick nog av de meningslösa förlusterna efter ett antal år i skyttegravarna och gjorde revolution i Ryssland 1917 och i Tyskland 1918.

Kriget var inte främst en ­seger för ententen utan en ­förlust för regimerna ­i Tyskland, Ryssland och i dubbel­monarkin Österrike-Ungern vars arméer formligen ­imploderade.

Ser ingen framtid    

Nu är det Mellanöstern och Nordafrika som har en motsvarande demografisk situation.

I de flesta länder i regionen är var femte person mellan 15 och 24 år. Unga människor som många gånger inte ser någon framtid i sitt eget land.

Resultatet i Europa blev ­oerhörda förluster i människoliv, en omritad europeisk karta och en dåligt utformad fred som lade grunden till det andra världskriget.

Den eskalerande vålds­utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika kan utveckla sig i samma riktning. Lärdomarna från första världskriget – och de är många – borde komma till omedelbar nytta. Situationen i regionen riskerar annars att bli hela världens problem.

Följ ämnen i artikeln