Mensledigt borde vara självklart i hela världen

Spanien stärker kvinnors rätt till sin egen kropp

I Spanien kommer kvinnor snart att ha rätt till betald mensledighet.

Medan det på många ställen i världen ser allt mörkare ut för kvinnors rättigheter, går Spanien åt motsatt håll. Snart klubbas bland annat betald mensledighet igenom – och Spanien blir därmed det första landet i Europa med en sådan lagstiftning.

Det handlar inte om lättare obehag, utom om allvarligare symptom. Symptomen kan vara rejäl buksmärta, huvudvärk, diarré och feber. Även illamående och kräkningar.

I Spanien är förslaget tre dagars ledighet för kvinnor som får så svåra smärtor att de inte kan arbeta. Detta i stället för att behöva ta sjukledigt, semesterdagar eller gå till jobbet trots smärtan. Många spanska städer har redan i dag infört varianter på lagstiftningen.

Var tredje kvinna drabbas

I dag lider omkring en tredjedel av världens kvinnor av den här typen av smärtor. I länder som Japan, Sydkorea, Zambia och Indonesien finns redan motsvarande regler för mensledighet. Här ligger Europa långt efter.

I Sverige vet vi att svår mensvärk är en vanlig anledning till att unga flickor och kvinnor behöver stanna hemma från skola och arbete. Oftast är det receptfria smärtstillande läkemedel som rekommenderas.

Men i det spanska reformpaketet handlar det inte bara om ledighet vid mensvärk. Klubbas förslaget igenom ska det även finnas gratis mensskydd på skolorna. I butik ska dessa säljas utan moms. För landets fattiga kvinnor ska mensskydd vara gratis.

I förslaget ingår också att göra det lättare för unga att göra abort. Det är inte en självklarhet i det katolska Spanien, som även tillämpar samvetsfrihet. Det betyder att vårdpersonal kan vägra att utföra en abort med hänvisning till sin personliga övertygelse. Arbetsvägran, helt enkelt.

Garanterar abort i offentlig vård

Men nu vill Spaniens regering att tillgången till abort ska garanteras på landets offentliga sjukhus. Samtidigt ska 16-17 åringar slippa föräldrarnas samtycke vid en abort. Det räcker med deras vilja.

Att det här händer i Spanien nu är ingen slump. De har sedan 2020 haft en regering som består av socialistpartiet PSOE och vänsterkoalitionen Unidas Podemos. Det är den första koalitionsregeringen i landet sedan 1939.

Medan det i många delar av Europa och världen blåser konservativa högervindar går Spanien åt ett annat håll. Det är glädjande att se att det är möjligt. Särskilt när kvinnors rätt till sin egen kropp är under attack.

Följ ämnen i artikeln