Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Nu faller bilan över Hongkong

Kinas hemliga säkerhetslag måste kosta

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Protesterna i Hongkong har rasat sedan ett år tillbaka. Nu har Kina beslutat om en ny, men hemlig, säkerhetslag.
Foto: JERKER IVARSSON
Protesterna i Hongkong har rasat sedan ett år tillbaka. Nu har Kina beslutat om en ny, men hemlig, säkerhetslag.

Snart kan Hongkongs öde vara beseglat, trots miljontals Hongkongbors protester. Det var för ett år sedan människor började gå man ur huse för att kräva garantier för demokratin i Hongkong – en demokrati den lokala regeringen i samarbete med kommunistregimen i Peking ville inskränka.

Klubbat hemlig lag

Bitvis var det våldsamt, särskilt från Hongkongpolisens sida mot i regel fredliga demonstranter. Protesterna ska nu ha fått Peking att klubba igenom en säkerhetslag för Hongkong – för att "stävja oroligheter" som det brukar heta. Säkerhetslagen har ett för diktaturer typiskt krux: lagen är än så länge hemlig. Den har inte röstats igenom i Hongkong, och Hongkongborna får själva inte veta exakt vad Peking beslutat om.

Det som läckt ut om lagen talar diktaturens tydliga språk: förbud mot "omstörtande" verksamhet, självständighetssträvanden, terrorism (i kommunistpartiets ordbok innebär det all verksamhet som går emot partiet) och förbud mot utländsk inblandning i Hongkong. Det sistnämnda lär innebära all kontakt, samarbete och stöd med internationella demokratirörelser.

Den kinesiska säkerhetstjänsten ska få etablera sig i Hongkong. Med det kommer Hongkongborna stå under samma rigorösa kontroll som fastlandskineserna.

Internationella bolag bör packa

I och med den nya lagen går det inte att tala om "ett land – två system" längre. Inte heller om en relativt stor yttrande- eller mötesfrihet.

Demokratins grundvalar äts upp av Peking. För Kina måste det kosta. Västs handelsförbindelser i regionen har, i och med "ett land - två system", starka kopplingar till Hongkong.

För demokratiska stater har det varit en viktig markering - att verka med Kina genom dess friaste del. När friheten nu försvinner borde de internationella kontoren flytta.

Det är möjligt att Taiwan söker hyresgäster.

Av: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.