De rikas lyxknark föder gängkrigen

Mord kopplas till kokainförsäljning

Unga i rika områden knarkar mest.

De blodiga gängkrig som pågått i Sveriges större städer de senaste åren har skakat hela landet. Många undrar vad det är som ligger bakom det eskalerande våldet. Nu säger polisen att kokainet är en stor orsak.

I Stockholm har elva personer skjutits ihjäl bara i år. Det är lika många som under hela förra året. ”En handfull” av dödsskjutningarna kopplas till försäljningen av just kokain. Det uppger både polisen och Tullverket för Sveriges Radio. De målar upp en bild av hur den svenska huvudstaden fullkomligt badar i det vita pulvret.

– Det har egentligen ökat stadigt under en tioårsperiod. Jag skulle påstå att marknaden är närmast mättad i dag – det finns mer kokain än vad som efterfrågas, säger Lennart Andersson, kommissarie vid Citypolisen.

Fyrdubblat brukande

I takt med den ökade tillgången har bruket fyrdubblats på fyra år. Antalet dödsfall relaterade till kokain har tredubblats under samma tid. De senaste åren har kokainet gått från att anses vara en exklusiv partydrog till att användas för hemmabruk. Nästan alla som dog av kokainförgiftning påträffades i sina hem.

Kokainet orsakar våld och död. Men det är inte i de socialt utsatta områdena och lägenheterna som det drogas mest. Istället är det i de rikaste stadsdelarna och i de fina villorna som man oftast brukar narkotika, enligt en rapport av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, om ungas narkotikaanvändande som kom förra året.

Rapporten visar att barn till lågutbildade som bor i fattigare stadsdelar inte alls knarkar lika mycket som unga i områden med hög utbildning och medelinkomst som Bromma, Norrmalm och Kungsholmen.

Danderyd sticker ut

Sveriges allra rikaste kommun sticker ut i Brå-rapporten. I Danderyd uppger 20 procent av pojkarna att de använt narkotika den senaste månaden, men där misstänks så få för narkotikabrott att Brå inte ens kan skriva ut procentsatsen.

I Skärholmen, där arbetslösheten ökar mest i hela Stockholm, är förhållandet det motsatta. Där har 5,3 procent av pojkarna uppgett att de använt narkotika den senaste månaden, men 4,2 procent av dem har misstänkts för eget bruk.

Krafttag mot överklassen

Regeringen har gjort en hel del för att komma åt gängvåldet. De har skärpt flera straff avsevärt, bland annat för innehav av vapen och sprängmedel. Tullverket ska också få nya möjligheter att utreda narkotikabrott, och polisen har fått utökade befogenheter för kameraövervakning och informationsinhämtning. Och till 2026 ska 10 000 fler poliser anställas.

Det är nödvändigt att samhället markerar tydligt att det inte accepterar gängkrig där barn används som knarkkurirer och ungdomar springer omkring med automatvapen.

Men så länge samhället inte också tar krafttag mot överklassens syn på droger kommer själva grunden till gängkrigen att finnas kvar.