Mejla

Joanna Abrahamsson

Gänguppgörelser tar inte semester

Bråttom med sluta skjut-projekt i hela landet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skett.
Gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skett.

LEDARE

I måndags arrangerades en manifestation i Botkyrka till minne av 12-åriga Adriana som sköts till döds när hon förra sommaren av en slump hamnade mitt i en gänguppgörelse. Samma kväll sker ytterligare en skjutning, den gången i Upplands-Bro, mot en bil där det fanns två vuxna och ett spädbarn. Det var alltså ytterst nära att ett barn återigen hade skadats eller avlidit i en skottlossning, en rå hänsynslöshet som går över alla gränser. Flera barn har redan förlorat livet genom kriminellas våld och det måste få ett stopp.

Ingen semester

Gängkriminaliteten tar alltså inte semester och förra helgen sköts även en kvinna till döds i en trolig uppgörelse i Luleå. Enligt kriminalreporter Peter Johansson på Norrländska socialdemokraten tillhör de misstänkta ett välkänt gäng från Stockholm som har känt sig tvingade att byta stad till en plats dit de har en koppling.

I närheten av ett köpcentrum i Kristianstad skadades sedan tre personer allvarligt efter en skottlossning under tisdagseftermiddagen.

Framgångsrikt projekt

"Sluta skjut" är ett framgångsrikt projekt i Malmö med fokus på gruppvåldsintervention och staden har enligt DN på så sätt och som komplement till straffskärpningar minskat skjutningarna med 70 procent. Metoden går ut på att inför gängmedlemmarna konkret visa upp vad våldet kostar och orsakar; enormt lidande, riskfyllda omprioriteringar i akutsjukvården och konsekvenser för hela gänget. "Vi vill inte att du ska dö och vi vill inte att du ska döda" är mantrat som upprepas för alla inblandade.

Sprid metoden i hela landet

För att det ska fungera sker också hembesök, samverkan mellan ansvariga myndigheter och man erbjuder ett tydligt avhopparstöd. Varannan person som bor i utsatta områden vill flytta därifrån på grund av otryggheten. Det spelar också roll för kriminella, det kan ju vara deras egna familjer, vänner och grannar som känner så.

Regeringen gav i våras BRÅ i uppdrag att sprida sluta skjut-metoden till fler frivilliga orter, ett mycket viktigt besked, samtidigt meddelar BRÅ i semestertider att tidplan och nya deltagare inte är klart.

De som skjuter tar inte ledigt, därför är det riktigt bråttom nu att snabbt få igång projektet i fler kommuner i hela landet. Vi kan inte riskera att ett enda barn till hamnar i skottlinjen för gänguppgörelser inför öppen ridå.


Sluta skjut-projektet har minskat skjutningarna med 70 procent i Malmö. Nu ska metoden spridas till fler orter i Sverige. Men det går långsamt, samtidigt som gänguppgörelserna inte tar semester. Vad tycker du om det här?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hårda straff är bara en del av lösningen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Botkyrka

Upplands-Bro

Våldsbrott

Regeringen

Brott

Spädbarn