Ledare

Låt inte äldre dö av undernäring

Krävs tid och pengar

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ingen äldre i behov av omsorg ska behöva dö av undernäring. Det borde vara en självklarhet, men i dagens rapport från Livsmedelsverket visar det sig att allt för få kommuner gör tillräckligt för att detta inte ska hända.

För en äldre person, särskilt de med dålig aptit, är det viktigt att vara särskilt noga med måltiderna. Hellre många små måltider under dagen, sex eller fler. Men i Livsmedelverkets undersökning är det bara 60 procent av de tillfrågade kommunerna som serverar mat så ofta på deras särskilda boenden.
Det betyder alltså att det bara är 6/10 kommuner som serverar tillräckligt mycket mat åt sina äldre.

Stressad personal

Men det handlar inte bara om att servera maten. Många äldre är ensamma och personalen har ofta för bråttom. Trots att den sociala samvaron under måltiden kan göra mycket för både aptit och mående. Under pandemin har det blivit mycket mindre av den varan.

Här behövs det alltså mer än bara fler måltider. Det krävs kompetens, tid och förståelse för äldre och deras behov.

I dag är det inte främmande att äldre dör av undernäring, oavsett om de bor på ett särskilt boende eller inte. Men att antalet måltider kan vara skillnaden mellan liv och död bör få fler kommuner att haja till.

Under pandemin blev det tydligt hur eftersatt äldreomsorgen är i hela landet. Personalen byts ut med jämna mellanrum, omsättningen är stor och många har ingen fast anställning. Att få samma personal två dagar i rad visade sig vara en lyx för äldre, en lyx som de flesta inte har.

Smittan kom in

Det visade sig också när smittan kom in på landets äldreboenden, och hur dåligt rustade många kommuner för att ta hand om just sina äldre.

Men de äldre har rätt till ett värdigt liv, och de har rätt till en äldreomsorg som inte försummar deras speciella behov. I bland handlar det om några måltider till om dagen. I bland handlar det om att någon ska ha tid att hålla deras hand en stund till.

För att förbättra äldreomsorgen krävs inte bara tid och pengar. Men det är en faktor som kan vara helt avgörande. Personal med trygga anställningar, som kan kompetensutvecklas och som är tillräckligt många för att inte behöva jäkta mellan de äldre.

Det är det minsta våra äldre förtjänar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Karensavdraget är ett svek mot äldre

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Äldrevård

Mat

Livsmedelsverket

Vård & omsorg